Slovenská misionárka postrelená v Južnom Sudáne zomrela

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Južný Sudán
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 20. mája (WebNoviny.sk) – Slovenská misionárka Veronika Terézia Racková, ktorá pôsobila ako lekárka v Južnom Sudáne a v pondelok ju postrelili vojaci, zomrela. Ako informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, potvrdila to provinciálna predstavená Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého Lucia Slušná.

Misionárka sa v pondelok 16. mája hodinu po polnoci vracala po odvoze pacienta do inej nemocnice, keď jej auto atakovali ozbrojenci. Po dvoch operáciách roztrieštenej panvy v miestnej nemocnici bola prevezená helikoptérou do Kene, kde ju čakala ďalšia operácia. Napokon zraneniam podľahla.

Členka Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) sestra Veronika Racková bola profesiou lekárka a pracovala ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane.

Podľa lokálnych médií boli ako páchatelia činu zadržaní traja vojaci z armádnej jednotky tzv. „Joint Operation Unit“, rozmiestnenej v oblasti na zaistenie bezpečnosti civilistov počas noci. Minister informácií štátu Yei River Stephen Lodu Onesimo odsúdil incident ako „nedisciplinovaný a barbarský čin zo strany armády“, ktorý „musí ísť pred súd“. „Ambulancie nemožno zastavovať počas jazdy po ulici, pretože majú osobitné povolenie od ministerstva zdravotníctva,“ citovalo jeho slová miestne Radio Easter.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia