Minister obrany v Banskej Bystrici trénoval s karatistami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Gajdoš
Minister obrany SR Peter Gajdoš (vpravo) a členovia juniorského karatistického oddielu Vojenského športového centra Dukla počas návštevy Vojenského športového centra Dukla. Banská Bystrica, 20. máj 2016. Foto: SITA/ Jakub Julény

BANSKÁ BYSTRICA 20. mája (WebNoviny.sk) – Minister obrany Peter Gajdoš v piatok navštívil Vojenské športové centrum (VŠC) Dukla Banská Bystrica. Spolu s vedením centra si prezrel športoviská a špičkové diagnostické centrum, ktoré pomáha pri príprave vrcholových športovcov. Stretol sa s niektorými úspešnými športovcami, biatlonistkami Anastasiou Kuzminovou a Paulínou Fialkovou, lyžiarkou Petrou Vlhovou, kladivárkou Martinou Hrašnovou a plavcom Tomášom Klobučníkom.

Riaditeľ VŠC Dukla Richard Galovič oboznámil ministra aj so stavom príprav na blížiace sa Hry XXXI. olympiády. Limity zatiaľ splnili šestnásti športovci, ďalší šiesti môžu k nim ešte pribudnúť. „Čo je prioritne dôležité, Dukla bude tvoriť 50 percent slovenskej výpravy na olympijských hrách,“ uviedol Galovič.

Medailové ambície majú minimálne traja športovci

Podľa neho majú medailové ambície minimálne traja z nich. Za najhorúcejšie želiezko v ohni označil úradujúceho majstra sveta v chôdzi Mateja Tótha, ktorý mal síce zdravotné problémy, ale posledný mesiac je už v plnej kondícii. Medailové ambície majú aj športový strelec Juraj Tužinský, kladivárka Martina Hrašnová alebo rýchlostný kanoista Peter Gelle. Prekvapiť môže aj osemnásťročný vodný slalomár Jakub Grigar. Juniorský majster sveta v K1 sa kvalifikoval len minulý týždeň na majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši.

„Presvedčil som sa na vlastné oči, že príprava je systematická, pod prísnym dohľadom lekárov a postupuje podľa schválených tréningových plánov. Oboznámil som sa s podmienkami, ktoré naši športovci majú nielen z hľadiska materiálno-technického ale aj relaxačného. Podmienky sú na vysokej úrovni. Na základe toho, čo som videl, dúfam, že k tým šestnástim športovcom, ktorí majú splnené limity, pribudne aj ďalších šesť kandidátov a že ich nakoniec bude dvadsaťdva,“ komentoval súčasný stav minister Gajdoš. „Verím, že dosiahnu výrazné úspechy, z ktorých bude mať radosť nielen rezort obrany, pod ktorý Dukla patrí, ale celé Slovensko,“ dodal.

Gajdoš priestory Dukly dobre pozná

Richard Galovič poďakoval rezortu obrany za podporu štátnej športovej reprezentácie. „Podmienky pre našich športovcov sú nadštandardné a nič im nechýba na to, aby sa mohli pripraviť na úspešnú reprezentáciu našej krajiny na olympijských hrách,“ povedal.

Ako sa vyznal minister Peter Gajdoš, priestory Dukly sú mu blízke a dobre ich pozná. Ako študent vojenského gymnázia chodil plávať do susednej plavárne a v športovej hale sa ako karatista zúčastnil na majstrovstvách Slovenska juniorov. V piatok sa na tom istom mieste aspoň na chvíľu aktívne zapojil do tréningu mladých karatistov. „Šport v každom prípade čistí myseľ, pripravuje telo. Musí byť do toho ale vložené celé srdce. Ako som sa dnes presvedčil, naši vrcholoví športovci toto srdce pre Slovensko majú,“ skonštatoval na záver návštevy minister.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jakub GrigarJuraj TužinskýMartina HrašnováPeter GajdošPeter Gelle
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR