Postoje SR k migračnej kríze boli správne, vyhlásil Kaliňák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 20. mája (WebNoviny.sk) – Ukazuje sa, že postoje Slovenska k problematike migračnej krízy boli správne. Vyhlásil to v piatok v Bruseli po rokovaní Rady pre spravodlivosť a domáce záležitosti Európskej únie minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho nastal v tejto oblasti u mnohých krajín posun a ich stanoviská sa približujú tým, ktoré Slovensko zastáva už približne rok.

Základným kameňom boja s nelegálnou migráciou má byť v priebehu slovenského predsedníctva v Európskej rade podľa Kaliňáka readmisia a dôsledné uplatňovanie návratovej politiky.

„Tá funguje v niekoľkých oblastiach, v prvom rade prevencia a výchova, ďalej zapojenie susedných štátov Európskej únie do riešenia tejto problematiky a tiež zvýšenie tlaku na krajiny pôvodu,“ povedal Kaliňák. Do úvahy podľa neho prichádza aj obmedzenie bezvízového styku so susednými štátmi, ktoré budú cez svoje územie prepúšťať migrantov na územie EÚ.

Podľa Kaliňáka naše nadchádzajúce predsedníctvo neznamená zmiernenie pozície Slovenska v odpore ku kvótam na prerozdeľovanie migrantov. „Jedna vec je viesť rokovania a snažiť sa dospieť ku kompromisu, druhá vec je národný záujem,“ povedal Kaliňák s tým, že vyjadrenia Slovenska k tejto tematike neboli tvrdé ani extrémne, ale pravdivé.

„Nebudeme prijímať vec, ktorá nebude fungovať, aby sme boli chválení,“ vyhlásil. Podľa ministra nízky počet zatiaľ prerozdelených migrantov dokazuje, že ani štáty, ktoré kvóty podporovali si neprerozdelili svoje podiely. „Budeme sa snažiť presadzovať riešenia, ktoré fungujú,“ dodal Kaliňák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák