Štát nebude viacdetným ženám preplácať sterilizácie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gynekológ, žena, lekár
Nemocnica nemala dostačujúce lekárske vybavenie a preto matku odkázali na druhú nemocnicu. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 25. mája (WebNoviny.sk) – Viacdetným ženám nebude štát preplácať sterilizácie. Parlament v stredu neschválil novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, v ktorej poslankyne za SaS Lucia Nicholsonová a Natália Blahová navrhovali bezplatné sterilizácie pre ženy, ktoré majú viac ako štyri deti alebo majú viac ako 35 rokov a tri deti.

„Cena sterilizácie je od 300 do 500 eur, v súkromných zariadeniach ešte vyššia. Pre rodiča, ktorý sa stará o štyri deti, môže byť suma, ktorú by musel vynaložiť na sterilizáciu, príliš vysoká. Sotva dokáže plne pokryť náklady na základné potreby pre svoje deti a rodinu, nie ešte hľadať prostriedky na výkon, ktorý by, ak by bol bezplatný, pravdepodobne podstúpil,“ vysvetľovala Nicholsonová.

Poslankyne za liberálov navrhovali, aby dobrovoľná sterilizácia pre spomínané osoby bola plne uhrádzaná z verejného zdravotného poistenia. Táto suma by potom bola zdravotným poisťovniam plne preplatená zo štátneho rozpočtu.

Navrhovaná právna úprava by zachovávala podľa poslankýň súčasné nastavenie podmienok na vykonanie sterilizácie, ktorá by sa aj naďalej uskutočňovala výlučne na základe písomnej žiadosti. Nemenila by sa ani lehota, keď by od podpisu informovaného súhlasu po zákrok muselo uplynúť minimálne 30 dní. Podľa novely by musel byť pri podpise informovaného súhlasu prítomný aj iný zdravotnícky pracovník, napríklad ošetrujúca zdravotná sestra. „Osoba, ktorá sa rozhodne podstúpiť dobrovoľnú sterilizáciu, bude môcť požiadať o prítomnosť ďalšieho svedka na základe vlastného výberu. Poskytovateľ bude povinný tejto osobe umožniť prítomnosť pri podpise informovaného súhlasu,“ vysvetlila Nicholsonová.

V súčasnosti je priemerná pôrodnosť v Slovenskej republike na jednu ženu približne 1,4 dieťaťa. Legislatívna úprava podľa Nicholsonovej a Blahovej by nemala mať vplyv na kontinuálne sa znižujúci trend pôrodnosti práve preto, že bezplatná sterilizácia by bola prístupná len pre osoby, ktoré majú minimálne štyri deti, respektíve pre osoby staršie ako 35 rokov s najmenej tromi deťmi.

Návrh Nicholsonová predkladala aj v minulom volebnom období, jednofarebná vláda Smeru ho zamietla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia NicholsonováNatália Blahová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita