Sulíkovci a OĽaNO vytvoria Opozičnú radu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Richard Sulík, Igor Matovič
Zľava: Richard Sulík a Igor Matovič Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. mája (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita a hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti podpíšu v piatok opozičnú dohodu, na základe ktorej vznikne Opozičná rada. Cieľom podpisu zmluvy je prehĺbenie opozičnej spolupráce.

Ostatné opozičné strany, teda Sme rodina a Ľudovú stranu Naše Slovensko k dohode neprizvali. Podľa informácií agentúry SITA dohoda SaS a OĽaNO s pristúpením ďalších strán vyslovene neráta. Môže byť však novelizovaná.

Rada sa bude stretávať spravidla raz za mesiac

Opozičná rada sa bude stretávať podľa dohody spravidla raz do mesiaca. Na jej rokovaní budú prítomní zástupcovia poslaneckých klubov.

Podľa dohody o vzniku Opozičnej rady sa budú SaS a OĽaNO informovať o predkladaní návrhov zákonov. Budú tiež koordinovať postup pri zvolávaní mimoriadnych schôdzí parlamentu či odvolávaní členov vlády. Koordinovať majú spoločne aj svoje mediálne výstupy, ktoré sa týkajú káuz.

Za SaS má zmluvu podpísať predseda strany Richard Sulík a predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová. Za OĽaNO má podpísať zmluvu líder hnutia Igor Matovič a šéf klubu Richard Vašečka.

V minulom volebnom období fungovala v parlamente Ľudová platforma

„Sme dva najsilnejšie opozičné poslanecké kluby. Máme spolu 40 poslancov. To znamená, že keď sa spolu dohodneme, vieme rýchlo a akčne zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu alebo podať návrh na odvolanie člena vlády alebo dať návrh na ústavný súd,“ povedal Vašečka pre agentúru SITA s tým, že to neznamená absenciu komunikácie s inými opozičnými poslancami.

„Chceme byť jadrom opozície. Radiť sa a komunikovať,“ povedal. Podľa neho SaS a OĽaNO sú si blízke strany aj z minulého volebného obdobia. Dohoda vzniká podľa Vašečku aj na základe podnetov občanov, aby tieto dve strany viac spolupracovali.

V minulom volebnom období fungovala v parlamente Ľudová platforma, ktorá vznikla na základe dohody troch opozičných strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. Trojica týchto strán sa združila na princípe členstva v Európskej ľudovej strane. Platforma sa rozpadla po prezidentských voľbách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičNatália BlahováRichard SulíkRichard Vašečka
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a Solidarita