Andreja Danka potešil návrh SaS o politických stranách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. mája (WebNoviny.sk) – Predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) teší novela zákona o politických stranách, ktorú do národnej rady predložili poslanci opozičnej SaS. Tento návrh podľa Danka môže zlepšiť súťaž politických strán a zvýšiť úroveň demokracie na Slovensku.

Predseda parlamentu súhlasí s tým, aby novela zabránila do parlamentu prichádzať politickým stranám, ktoré presadzujú idey potláčajúce ľudské práva. Danko si myslí, že potrebujeme stransparentniť súťaž politických strán, zvýšiť kontrolu ich financovania a nakladania s peniazmi, určiť pre ne jasné pravidlá a rovnaké podmienky, respektíve sa pozrieť na to, či je normálne, ak strany môžu zo dňa na deň meniť svoj názov.

Predseda parlamentu rovnako podotkol, že jeden z predkladateľov novely Ondrej Dostál obišiel ďalšie parlamentné kluby a rokoval s nimi o podpore návrhu. „Argumentoval a našiel podporu,“ konštatoval Danko. Všetkých poslancov chce predseda parlamentu vyzvať, aby zákony, ktoré predkladajú do parlamentu, disponovali aspoň elementárnou formálnou kvalitou. „Aby národná rada nebola zahlcovaná niečím, čo by nenavrhol ani študent prvého ročníka práva,“ povedal Danko. Predseda parlamentu dodal, že sa potvrdili jeho slová o tom, že májová schôdza bude teátrom a blokovaním národnej rady zo strany opozičných poslancov. „Považujem za nešťastné, keď kvalita politického procesu ustupuje politickému marketingu,“ zdôraznil.

Parlament dnes do druhého čítania posunul návrh opozičnej SaS, ktorým chce politickým stranám zakázať, aby príspevky, ktoré dostávajú zo štátneho rozpočtu, využívali na podporu ozbrojených zložiek alebo iných ozbrojených útvarov a skupín. Novela poslancov SaS zakazuje strany, ktorých cieľom je odstránenie demokratických základov štátu, ktoré nemajú demokratické stanovy alebo nemajú demokraticky ustanovené orgány, ktoré smerujú k uchopeniu a držaniu moci zamedzujúcemu druhým stranám uchádzať sa ústavnými prostriedkami o moc alebo ktoré smerujú k potlačeniu rovnoprávnosti občanov, ktorých program alebo činnosť ohrozujú práva a slobodu občanov a ktoré podnecujú národnostnú, rasovú a etnickú nenávisť. Strany podľa návrhu nesmú byť ozbrojené a nesmú zriaďovať ozbrojené zložky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoOndrej Dostál
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita