Ministra Plavčana opäť vyšetrujú v kauze pôžičkových fondov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Plavčan
Minister školstva Peter Plavčan. Foto: SITA/Monika Zaťková

BRATISLAVA 31. mája (WebNoviny.sk) – Prehliadnuté podozrenie v kauze šafárenia v študentských pôžičkových fondoch, ktorá sa týka aj ministra školstva Petra Plavčana, preverí bratislavská okresná prokuratúra.

Po preštudovaní spisov po Plavčanovom vymenovaní jej to prikázala nadriadená krajská prokuratúra. Informuje o tom denník SME v utorkovom vydaní. Spisy podľa námestníka a hovorcu bratislavskej krajskej prokuratúry Olivera Janíčka obsahujú podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Denník SME uvádza, že ako problémová sa ukazuje nielen pôžička fondu vo výške 5,5 milióna eur pre investičnú skupinu Slavia Capital, v ktorej pôsobila Plavčanova manželka. Prokuratúra sa chce zamerať aj na to, či bolo v poriadku platenie nadštandardnej zdravotnej starostlivosti za desiatich zamestnancov fondu vrátane ich rodín. Upozornila na to mimovládka Transparency International Slovensko.

Fond v roku 2011 podpísal zmluvu s firmou Pro Vitae, podľa ktorej mal dostať každý zamestnanec fondu ročnú nadštandardnú starostlivosť za 875 eur. Za päť rokov vedenie fondu podľa Transparency International Slovensko vyplatilo firme Pro Vitae vyše 28-tisíc eur. Minister školstva Peter Plavčan neodpovedal na otázku denníka SME, či zotrvá vo funkcii aj po prípadnom potvrdení porušenia zákona.

Bývalé vedenie fondov vrátane Plavčana v minulosti už polícia a prokuratúra vyšetrovali. Zaoberali sa otázkou, či nebol porušený zákon, keď si funkcionári fondov vyplácali odmeny za čestné, teda neplatené funkcie. Iným podozreniam sa vyšetrovatelia nevenovali. Teraz sa zamerajú práve na tie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Plavčan
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR