Kiska považuje zabratie územia Južného Osetska za agresiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska považuje zabratie územia Južného Osetska za agresiu
Prezidenti obidvoch krajín sa na hranici zhovárali napríklad s tamojším dôchodcom, ktorý má chorú manželku a chcel zavolať lekársku pomoc, nepustili ho však cez plot. Foto: SITA/AP

Churvaleti 31. mája (WebNoviny.sk) – Situácia na hraniciach Gruzínska a jeho odštiepeneckých regiónov, Južného Osetska a Abcházska, nie je úplne pokojná. Slovenskí zástupcovia monitorovacej misie Európskej únie (EÚ) tu registrujú ojedinelé incidenty.

O aktuálnej situácii na území, ktoré sa po krátkej vojne s Ruskom v roku 2008 odtrhlo od Gruzínska, vedenie misie informovalo aj prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý je na niekoľkodňovej oficiálnej návšteve krajiny.

Podľa prezidenta Kisku je náš postoj jasný

„Bol som pozrieť umelo vytvorenú hranicu Rusmi, kde zabrali časť gruzínskeho územia Južné Osetsko. Postavili ostnatý plot a rozdelili ľudí. Zastávame jasný postoj, že akékoľvek takéto narušenie územia je agresívne. Je to zabranie územia,“ vyhlásil Kiska.

Prezidenti obidvoch krajín sa na hranici zhovárali napríklad s tamojším dôchodcom, ktorý má chorú manželku a chcel zavolať lekársku pomoc, nepustili ho však cez plot. „V tejto modernej dobe je takýto prístup tragický. Je veľmi dôležité si uvedomiť, čo skutočne dokáže Rusko svojim susedom spraviť,“ konštatoval Kiska.

Registrujú provokácie, ale je tam relatívny pokoj

„Dá sa povedať, že medzi Gruzínskom a odštiepeneckými republikami nie sú vôbec priateľské vzťahy. Pracujem v oblasti administratívnej hranice s Abcházskom. Približne pred dvoma týždňami sme zaznamenali incident, pri ktorom bol bohužiaľ zastrelený občan Gruzínska jedným z pracovníkov de facto hraničnej stráže Abcházska,“ priblížil Roman Gajdošech z monitorovacej misie EÚ.

Misie sa zúčastňujú jednotlivé členské štáty únie. Jej úlohou je dohliadať na dodržiavanie dohôd medzi gruzínskou a ruskou vládou a odštiepeneckými republikami o zachovaní mieru a zamedzení pokračovania konfliktu. „Registrujeme provokácie alebo ojedinelé incidenty, ale je tu relatívny pokoj,“ doplnil Gajdošech.

V roku 2008 viedlo Gruzínsko s Ruskom päť dní trvajúcu vojnu, ktorá sa skončila vyhlásením nezávislosti Južného Osetska a Abcházska. Tú však uznali iba Rusko, Nikaragua, Venezuela a Nauru. Ostatné krajiny považujú Južné Osetsko a Abcházsko za súčasť Gruzínska. Vedenie Južného Osetska pripravuje referendum o pripojení k Rusku, nedávno sa ho však rozhodlo odložiť na rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska