Trojica Kollárových poslancov možno skončí v strane #Sieť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boris Kollár
Predseda strany Sme Rodina Boris Kollár. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 1. júna (WebNoviny.sk) – Na slovenskej parlamentnej scéne môže nastať preskupenie poslancov.

V hnutí Sme rodina je od začiatku volebného obdobia nespokojná trojica poslancov Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek. Nepozdáva sa im, že na lídra hnutia Borisa Kollára majú vplyv najmä Milan Krajniak a Peter Pčolinský. Medzi ľuďmi okolo Kollára zas vládne nespokojnosť s aktivitou trojice poslancov.

Sieť má v parlamente sedem poslancov

Podľa informácií agentúry SITA v kuloároch sa hovorí o prestupe trojice nespokojných poslancov do zoskupenia strany Sieť, ktorá nemá v parlamente poslanecký klub. Na vznik klubu je potrebných v NR SR osem poslancov, Sieť ich má len sedem.

S trojicou poslancov zo Sme rodina by ich mala desať. Poslaneckému klubu Sme rodina by po prípadnom odchode trojice zostalo v NR SR osem poslancov. Takýto prestup by však zrejme vyvolal nevôľu viacerých poslancov Siete, ktorí jej zostali verní aj po vstupe do vlády. Niektorí by dokonca zvažovali aj odchod zo strany i z klubu.

Prestup poslancov opozície k vládnej koalícii by nebol nový

Analytik Ján Baránek pripomenul, že prestup poslancov opozície k vládnej koalícii by nebol nový, pretože to sa dialo aj za vlády Mikuláša Dzurindu, keď vládu začali podporovať bývalí poslanci HZDS. „Neprinieslo to však nič dobré,“ povedal Baránek dnes pre agentúru SITA s tým, že by to bol nesystémový krok.

„Je príliš skoro na to, aby sa problémy v strane riešili takýmto spôsobom. Je to príznak toho, že takto narýchlo vzniknuté strany bez štruktúr sú veľmi labilné,“ povedal. Otázka podľa Baránka je, či by sa toto dialo, aj keby súčasné opozičné strany po voľbách zložili vládu, o čo sa pokúšali. „Široká pravicová koalícia by bola asi veľmi nestabilná. Teda obavy z toho boli opodstatnené,“ konštatoval.

Vstup trojice poslancov do Siete považuje Baránek za riskantný, pretože negatívny dopad by mohol byť väčší ako prínos. „Nečudujem sa, že by sa to niektorým poslancom Siete nepáčilo. Išlo by totiž len o účtovnícky pragmatizmus,“ dodal Baránek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris KollárJán BaránekMartina ŠimkovičováMilan KrajniakPeter MarčekPeter Pčolinský
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySme rodina - Boris Kollár