Premiér Fico je pri téme zotrvania Británie v EÚ optimistom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB za účasti predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera pri príležitosti rokovania vlády SR s vysokými predstaviteľmi európskych inštitúcií v Bruseli. Ústrednou témou rokovaní je naše predsedníctvo v Rade EÚ. Foto: SITA/Vladimir Tepecs

BRATISLAVA 2. júna (WebNoviny.sk) – Bolo by strategicky nesprávne, ak by sme dopredu hovorili o brexite, čiže vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.

Všetci totiž máme záujem, aby Londýn ostal v EÚ. Po stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom v Bruseli to uviedol premiér Robert Fico. Odpovedal tak na otázku, či má Slovensko ako nasledujúca predsednícka krajina pripravený akýsi akčný plán, ak sa občania Veľkej Británie rozhodnú opustiť Úniu.

Premiér podporuje zotrvanie Británie v EÚ

Náš plán je skôr ako naplniť dohodu medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou. Pochopiteľne, ako pragmatickí politici musíme mať niekde v hlave aj druhý variant – variant možného vystúpenia,“ priznal šéf slovenskej exekutívy. Upozornil však, že tento variant so sebou prináša „obrovské množstvo komplikovaných právnych a legislatívnych procedúr„. Poznamenal, že pokiaľ ide o britské referendum, považuje sa za optimistu a verí, že občania Veľkej Británie sa rozhodnú ostať v EÚ. Referendum o tejto citlivej otázke sa koná 23. júna, teda pár dní pred začiatkom slovenského predsedníctva. Premiér David Camerom podporuje zotrvanie v Únii, pre Britov „vybojoval“ na februárovom summite dohodu s EÚ.

Premiér po stretnutí s európskymi špičkami pripustil, že v téme migrácie a azylovej politiky existujú otázky, ktoré vyvolávajú diskusiu. Medzi tieto otázky patrí aj zmena azylového systému, čiže tzv. revízia dublinského protokolu. „Asi by som klamal, ak by som povedal, že vo všetkých aspektoch sú členské štáty dohodnuté. Práve Dublin je jednou z tém, ktorá vyvoláva pomerne rozdielne názory. Ale tu rešpektujem, že sme predsedajúca krajina a ako „honest broker“ (nezaujatý vyjednávač, pozn. SITA) budeme robiť všetko preto, aby sa každý členský štát mal možnosť k danej téme vyjadriť,“ informoval premiér.

Juncker bol počas ťažkých chvíľ s Ficom v kontakte

Predseda Komisie Juncker priznal, že v Bruseli poznajú názory Slovenska na tému migračnej a azylovej politiky. „Poznáme vyjadrenia Slovenska, ale toto je jedna veľmi dôležitá agenda a som veľmi rád, že ste pripravení zblížiť rozdielne názory,“ vyjadril sa šéf Komisie. Juncker si myslí, že by sa nemali zmiešavať postoj slovenskej vlády ku kvótam, vrátane podania na súd pre kvóty a rokovania o budúcom azylovom systéme. Dôvodom je práve podľa neho to, že úlohou Slovenska bude počas predsedníctva zbližovať rozdielne názory.

Juncker sa vyjadril aj k zdravotnému stavu premiéra. „Som veľmi rád, že je v dobrej kondícii, pretože absolvoval veľmi náročné obdobie. Bol som s ním počas tých ťažkých chvíľ v kontakte,“ uviedol šéf európskej exekutívy. „Požiadal som Roberta, aby bol proeurópskym lídrom a on mi prisľúbil, že to tak bude. Ja nemám žiadne pochybnosti o tom, že to tak bude,“ uzavrel Juncker.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jean-Claude JunckerRobert Fico