Hotel pre belorítky v Novom Meste nad Váhom je raritou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fotografia
Prefabrikované hniezdo.

NOVÉ MESTO NAD VÁHOM 3. júna (Webnoviny.sk) – Na fasáde administratívnej budovy poskytli v Novom meste nad Váhom luxusný hotel belorítkam obyčajným z čelade lastovičkovitých vtákov. 276 hniezd belorítky na jednom mieste je na Slovensku raritou.

Belorítka obyčajná je zákon chránený živočích. Jej spoločenská hodnota je 165,97 eur. Je zakázané ju chytať, držať a usmrcovať ju, aj všetky jej vývinové štádiá (vajcia, mláďatá), vrátane zhadzovania hniezd. Tomuto faktu aj realizátor rekonštrukcie fasády budovy celú realizáciu prispôsobil. Rekonštrukcia prebiehala v dvoch etapách od roku 2015.

„Štát povoľuje odstránenie hniezd iba výnimkou udelenou Ministerstvom životného prostredia, respektíve vybranými a certifikovanými záujmovými združeniami, ktoré sa zaoberajú problematikou ochrany vtáctva,“ vysvetľuje technický riaditeľ spoločnosti, ktorá prispôsobila rekonštrukciu fasády práve vtáčim nájomníkom.

Po dokončení rekonštrukcie boli inštalované prefabrikované hniezda na špeciálne doštičky, ktoré tiež umožňujú belorítkam komfortnú výstavbu ďalších vtáčich domovov. V posledných týždňoch bolo vidno bezproblémové návraty prvých lastovičiek do nových hniezd na už plne zateplenom objekte. Zdá sa, že sa do nich sťahujú s úplnou samozrejmosťou.

Fotografia
Doštička na uchytenie nového hniezda.
Fotografia
Pôvodné hniezda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN