Opozícia Kaliňáka neodvolala, koalícia ho podržala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Kaliňák
Podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 7. júna (WebNoviny.sk) – Minister vnútra Robert Kaliňák zostáva vo funkcii. Návrh na vyslovenie nedôvery Kaliňákovi v parlamente podporilo 58 zo 138 prítomných poslancov, 76 bolo proti a štyria zákonodarcovia sa zdržali hlasovania.

Opozícia chcela Kaliňáka odvolať pre kauzu nadmerných odpočtov DPH Ladislava Bašternáka. Rozprava k vyslovovaniu nedôvery ministrovi trvala necelých 10 hodín.

Koaličná strana Most-Híd Kaliňákovo odvolanie nepodporila. Koalícia má totiž podľa strany iné možnosti, ako odvolať svojho ministra, keď preukázateľne zlyhá, než hlasovať o jeho odvolaní v parlamente spolu s opozíciou. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka strany Františka Dušíková.

Podľa Mosta-Híd je správne, že sa znovu otvorilo vyšetrovanie v tejto veci a preverujú sa nové skutočnosti. „Ak sa preukáže, že došlo k pochybeniam, tak voči konkrétnym jednotlivcom by mala byť vyvodená zodpovednosť. Naším záujmom je, aby sa urobili čo najskôr systémové zmeny, ktoré zabezpečia nezávislú kontrolu polície, tak, ako je to formulované v programovom vyhlásení vlády,“ píše sa v stanovisku.

Matovič opätovne vyzval Fica, aby sa vysťahoval z komplexu Bonaparte

Lídri liberálov a obyčajných ľudí predložili návrh na Kaliňákovo odvolanie do Národnej rady SR v piatok, podpísalo ho 34 zákonodarcov, okrem liberálov a obyčajných ho podpísali aj nezaradení poslanci Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík.„Áno, sľúbili sme vláde sto dní na programové aktivity, ale kabinet nebude mať sto dní na rozkrádanie a zametanie korupčných káuz,“ povedal poslanec za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic.

Pri Bašternákovi podľa jeho slov ide o čítankový príklad daňového podvodu, pri ktorom štát prišiel o osem miliónov eur. Bašternáka označil Lipšic za človeka blízkeho Kaliňákovi a exministrovi Jánovi Počiatkovi. „Na mimoriadnej schôdzi predložíme dôkazy, akým spôsobom je Bašternák prepojený aj s políciou,“ konštatoval Lipšic. Kaliňák bude prvým ministrom v tomto volebnom období, ktorý bude čeliť v Národnej rade SR odvolávaniu.

Podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča ide o kauzu, v ktorej blízky človek Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka zobral ľuďom osem miliónov eur na nadmernom podvodnom odpočte DPH. „Kaliňák je priamo zodpovedný za to, ako bola kauza vyšetrovaná. Vyšetrovatelia povedali, že žiaden podvod sa nestal,“ upozornil Matovič s tým, že Kaliňák sa zároveň stal obhajcom Bašternáka, keď tvrdí, že pred štyrmi rokmi sa platilo v hotovosti.

Matovič opätovne vyzval premiéra Roberta Fica, aby sa vysťahoval z bytu v komplexe Bonaparte, ktorý si predseda vlády prenajal od podnikateľa Ladislava Bašternáka.

Kaliňák obvinenia odmieta

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur.

Mal by minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť pre kauzu Bašternák?

Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár.

Bašternák vraj 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Rajtár pripomenul, že Bašternákova firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov.

Premiér by podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka zároveň mal predložiť nájomnú zmluvu na byt a ukázať doklady o uhrádzaní nájomného.

Predseda vlády by mal odvolať prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý má podľa Galka leví podiel na ututlávaní kauzy nadmerného odpočtu DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence.

„Opozícia prvé, čo vyprodukovala, je návrh na odvolanie ministra. Majú na to právo, robili celé štyri roky deštrukčnú politiku. Očakával by som skôr, že skúsia nejaký návrh, ktorý by posunul Slovensko dopredu, ale asi toho nie sú schopní. Opakujem, obvinenia a prepojenia sú vymyslené vo všetkých prípadoch, o ktorých hovorili,“ reagoval Kaliňák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicIgor MatovičJozef RajtárLadislav BašternákĽubomír GalkoMiroslav BeblavýRobert FicoRobert KaliňákZsolt Simon
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a Solidarita