Horúčavy sú nebezpečné i pre zvieratá, potrebujú tieň a vodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Horucavy pes voda
lustračné foto Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 23. júna (WebNoviny.sk) – Organizácia Sloboda zvierat opäť upozorňuje na riziká horúčav pre spoločenské a hospodárske zvieratá. Dehydratácia, prehriatie organizmu a úpaly môžu viesť ku kolapsom a v extrémnych prípadoch až k smrti zvieraťa. Organizácia pripomína, že zviera by malo mať neobmedzený prístup k tieňu a čerstvej vode, ktorú treba vymieňať častejšie, pretože sa rýchlo prehreje a hrozí premnoženie baktérií.

Aj hospodárske zvieratá potrebujú riadny tieň pod otvoreným prístreškom alebo stromami, ako aj celodenný prístup k vode. Kone a kravy napríklad potrebujú v horúcom počasí 100 až 200 listrov vody denne. Vtáčikom by mohli ľudia umiestniť na balkón alebo do záhrady misku s vodou. „Aby sa neprevrhla a bola bezpečná, vložte do stredu väčší kameň,“ radí Sloboda zvierat.

Už desať minút v zatvorenom aute môže byť pre zviera osudným. Ani pootvorené okno alebo miesto pod stromom nezabránia extrémnym teplotám vo vnútri vozidla, ktoré môžu vystúpiť na viac ako 60 stupňov Celzia. „Prehriatie, dehydratácia a smrť v aute hrozí už po 15 minútach,“ varuje Sloboda zvierat.

Najlepšie je brať psíka na prechádzku skoro ráno a neskoro večer, keď nie je asfalt rozpálený a nezraní zvieratám labky. Kolaps môže podobne ako u človeka spôsobiť aj skok do studenej vody či prílišná fyzická námaha. Najzraniteľnejšie sú zvieratá na reťazi a vo voliérach na slnku, pretože nemajú úniku. Ani malé spoločenské zvieratá ako králiky, škrečky, morčatá a vtáčiky v klietkach by nemali majitelia nechávať na balkónoch a terasách.

V prípade, že uvidíte horúčavou trpiace zviera, môžete kontaktovať políciu alebo príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) alebo políciu. Adresy RVPS sú na stránke http://www.svssr.sk/zakladne_info/kontakty.asp

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať