Bratislavský závod Volkswagenu dostane nové pľúca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volkswagen

BRATISLAVA 24. júna 2016 (WBN/PR) – Vetranie aj rekuperáciu tepla vo výrobných halách bratislavského závodu Volkswagenu garantuje vzduchotechnika nemeckej značky Wolf. Nová technológia bude obhospodarovať viac ako 1,365 milióna metrov kubických vzduchu v existujúcich aj novovzniknutých priestoroch. Rozsah tejto investície do nových technológií dokumentuje aj fakt, že novú technológiu iba do jednej z hál bolo nutné do závodu dopraviť na 54 kamiónoch.

Veľké investície do veľkých technológií

Koncern Volkswagen naplánoval, že rokoch 2015 a 2016 investuje v Bratislave do nových aj už existujúcich hál viac ako 1,6 miliardy eur. Tieto investície sa pretavia aj do objednávok nových vzduchotechnických jednotiek, ktoré musia spĺňať vysoké štandardy nemeckej automobilky na kvalitu aj dielenské spracovanie.

„Do novej haly na výrobu karosérií H4C sme dodali deväť veľkých vzduchotechnických jednotiek, z ktorých každá je za hodinu schopná vymeniť 96 tisíc metrov kubických vzduchu,“ hovorí Ing. Ivo Klinka, manažér strategických projektov VZT zo spoločnosti Wolf Slovenská republika. Spolu s menšími vzduchotechnickými jednotkami nainštalovanými v tejto hale sa každú hodinu privedie do výroby viac ako 860 tisíc metrov kubických čistého vzduchu. To je približne toľko, koľko by sa zmestilo na 57 vedľa seba ležiacich futbalových ihrísk naplnených vzduchom do výšky troch metrov.

Trendom je rekuperácia

Výmena vzduchu je iba základom toho, čo moderná vzduchotechnika vo výrobných závodoch dokáže. Vzhľadom na ekologizáciu výroby a hľadanie najefektívnejších technológií vo vzťahu k nákladom je do výrobných hál bratislavského Volkswagenu inštalovaná technológia s rotačným rekuperačným výmenníkom. Tie sú, v súlade s politikou náročného klienta, ešte efektívnejšie ako vyžadujú platné technické normy. S prihliadnutím na veľkosť inštalovaných zariadení boli pre tento účel vyrobené zariadenia, v ktorých vnútri rotujú kolesá s priemerom takmer 4,5 metra, kde horúci odchádzajúci vzduch odovzdáva teplo tomu čerstvému, čo do haly vstupuje. „Takéto veľké zariadenia sa bežne nevyrábajú a museli sme vymyslieť nielen to, ako ich nainštalovať na strechu haly, ale aj spôsoby, ako sa budú čistiť alebo v prípade potreby servisovať,“ vysvetľuje Ivo Klinka. Každá z týchto deviatich jednotiek je totiž 13 metrov dlhá, päť metrov široká a šesť vysoká. Aby bolo napríklad možné motor servisovať, musel byť vyvinutý systém, ktorý umožňuje ho na koľajniciach vysunúť von a tam súčiastku vymeniť alebo opraviť.

Volkswagen

Spoločnosť Wolf dodáva vzduchotechniku aj do hál, ktoré sa rekonštruujú v súvislosti s rozbehnutím výroby nových modelov v už existujúcich halách. Ide o dodávky do haly pre povrchovú úpravu automobilov alebo už dnes stojacích častí haly H4.

Presadili sa kvalitou

Automobilky patria medzi najnáročnejších klientov s prepracovaným systémom výberu partnerov. Vzduchotechnika značky Wolf sa však v tomto náročnom procese dokázala presadiť kvalitou nielen výsledného produktu, ale aj celého procesu dodávky, montáže a servisu. Veľkú úlohu v tom mala aj ekonomická efektivita dodaných zariadení.

Spoločnosť Wolf svojim klientom ponúka kvalitnú vzduchotechniku nemeckej výroby. Okrem toho je im schopná dodať aj zariadenia na riadenú ventiláciu a rekuperáciu, systémy alternatívnych zdrojov alebo nízkoteplotné sálavé systémy.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Volkswagen