Na politickú scénu chce vstúpiť strana Šariš, zbiera podpisy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Strana Šariš
Zmocnenec prípravného výboru strany Šariš Rudolf Bosák počas tlačovej besedy na tému: Založenie politickej strany a hlavné ciele. Prešov, 29. jún 2016. Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 29. júna (WebNoviny.sk) – S cieľom zvýšenia životnej úrovne života na Šariši, uchovania kultúrneho dedičstva a záchrany šarištiny pre budúce generácie chce vstúpiť na politickú scénu strana s názvom Šariš. Snahu o jej založenie na tlačovej besede ohlásil zmocnenec prípravného výboru novovznikajúcej politickej strany Rudolf Bosak.

Ciele zhrnuli do deviatich bodov

Hlavné ciele zhrnul prípravný výbor do deviatich bodov. Dôraz chcú klásť na zvýšenie životnej úrovne života na Šariši, ktoré považujú za jeden z najchudobnejších regiónov Slovenska a Európskej únie. Záchranu šarištiny chcú podporiť vydaním šlabikára šarištiny a ustanovením šarišskej národnosti.

Na území Šariša sa chcú tiež zasadiť za obnovu poľnohospodárskej výroby, podporu rodinných fariem, rozvoj cestovného ruchu a turizmu a tiež podporu IT inštitúcií. Tieto inštitúcie majú zamestnávať najnadanejších mladých ľudí zo Šariša, čím znížia ich odchod a zároveň nezamestnanosť v regióne.

„Máme ambíciu cez meno šarišského rodáka Michala Bosáka, amerického filantropa a bankára, podobne ako v Košiciach zriadiť IT valley Šariš so sídlom v Bosákovom dome a zamestnávať najtalentovanejšie mozgy výpočtovej techniky po absolvovaní vysokých škôl,“ uviedol Bosak. Zároveň chcú motivovať ostatné regióny Slovenska v podobných aktivitách.

Ľudí chcú oslovovať najmä cez vlastné kontakty

Hlavné motto strany znie „My sme Šariš, srdce Európy“. Prípravný výbor strany Šariš sa na svojom prvom stretnutí zišiel 22. júna. Okrem Bosaka ho tvoria aj ďalší dvaja Prešovčania Róbert Demčák a Igor Bilák. Následne ohlásili snahu o založenie strany na ministerstve vnútra a začali so zbieraním podpisov. „Do 22. decembra musíme vyzbierať 10-tisíc podpisov, aby sme stranu zaregistrovali,“ uviedol Bosak.

Ľudí chcú oslovovať najmä cez vlastné kontakty, počas letných prázdnin aj na kultúrnych akciách v regióne a na jeseň návštevou jednotlivých miest a obcí Šariša, kde chcú informovať starostov a obyvateľov o založení strany. Ak sa im podarí stranu zaregistrovať, budú sa pripravovať najskôr na voľby do krajského parlamentu. Strana sa nechce radiť medzi pravicu alebo ľavicu. Ambíciou je byť regionálnou, proeurópskou a provzdelanostnou stranou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia