Rozsudok v kauze skupiny okolo Róberta O. zdržala námietka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudca sudy kladivko
Slovenské súdy nie sú podľa názoru občanov nezávislé. Foto: ilustračné, Shutterstock

PEZINOK 29. júna (WebNoviny.sk) – Očakávané vynesenie rozsudku v prípade zločineckej skupiny vedenej Róbertom O. zdržala v stredu námietka jedného z obžalovaných.

Jozef L. zaslal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku osem minút pred začiatkom pojednávania fax, v ktorom namieta zaujatosť jedného z členov senátu. Ten sa podľa neho stretáva s jedným z poškodených, preto by mal byť z prípadu vylúčený.

Senát na pojednávaní námietku obžalovaného zamietol, avšak jeho obhajca avizoval, že sa s klientom poradí o možnosti podať sťažnosť voči zamietnutiu. Na podanie sťažnosti má obžalovaný lehotu tri dni, v prípade jej podania bude o veci rozhodovať najvyšší súd.

Známa je predovšetkým vražda Jozefa Eštóka

Pojednávanie so 16-timi obžalovanými bolo vo svojom priebehu z procesných dôvodov rozdelené na šesť samostatných konaní. Senát ich dnes opätovne spojil do jedného. Zároveň súd ukončil dokazovanie pri poslednom obžalovanom, Róbertovi Nigutovi. Ten je právoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia v inom prípade, je však na úteku a pátra po ňom Interpol.

Prokurátor pre neho v záverečnej reči navrhol za účasť na viacerých vraždách doživotný trest. Pred vynesením rozsudku musí senát najskôr vyriešiť námietku Jozefa L. V rámci záverečných rečí navrhol prokurátor pre 16-tich obžalovaných širokú škálu trestov vrátane niekoľkých

Skutkami údajnej východoslovenskej zločineckej skupiny sa súdy zaoberajú od augusta 2007. Prokurátor žaloval skupinu Róberta O. spolu z 19 skutkov, medzi ktorými je založenie a zosnovanie zločineckej skupiny, vraždy, pokusy o vraždu, ublíženia na zdraví, ďalšie násilné trestné činy, nepovolené ozbrojovanie a vydieranie (úžera).

Známa je predovšetkým vražda z 23. apríla 2005 v Košiciach, keď zastrelili v aute Jozefa Eštóka, pričom zahynul aj nezainteresovaný človek, Roman Straka, a zranená bola aj jeho priateľka. Prípady viacerých obžalovaných, ktorí na súd nechodili, senát prvostupňového súdu postupne vyčlenil na štyri samostatné konania, čo sa neskôr ukázalo ako problém.

Od opätovného začatia prejednávania sa uskutočnilo 69 pojednávaní

Bývalý Špeciálny súd vyniesol 17. februára 2009 rozsudok nad časťou skupiny – Róbertovi O. a Jaroslavovi P. vymeral doživotie, ďalší piati členovia dostali tresty v rozmedzí od štyroch do osem a pol roka. Členov údajnej zločineckej skupiny vtedy odsúdil za desať trestných činov, ktorých sa podľa žalobcu dopustili v rokoch 2000 až 2005. Obžalovaní sa voči verdiktu súdu odvolali.

Rok po prvostupňovom verdikte 26. februára 2010 senát Najvyššieho súdu SR na neverejnom zasadnutí pôvodný rozsudok zrušil. Prípad vrátil Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku na nové prejednanie a rozhodnutie. Zároveň mu nariadil, aby kauzu opäť spojil. Pojednávania sprevádzajú od začiatku časté odročenia pre absencie obžalovaných, ktorí sú stíhaní na slobode.

Od opätovného začatia prejednávania prípadu po jeho vrátení Najvyšším súdom SR vo februári 2010 sa na Špecializovanom trestnom súde uskutočnilo už 69 pojednávaní. Od podania pôvodnej obžaloby v roku 2007 ich bolo už 130.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Róbert O.