Prezident Kiska podpísal zákon o zvýšení platov pre učiteľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezident Kiska pred poslancami vystúpil so správou o stave republiky
Prezident Andrej Kiska v parlamente predniesol správu o stave republiky. Kiska už v aktuálnom volebnom období pred poslancami vystúpil, a to koncom apríla po schválení programového vyhlásenia vlády. Bratislava, 16. jún 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 29. júna (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska podpísal dva zákony, ktorými sa menia alebo dopĺňajú jednotlivé zákony.

Rásť majú aj platové tarify vysokoškolských učiteľov

Ako informoval Tlačový odbor Kancelárie prezidenta SR, jedným z podpísaných zákonov je zákon o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, podľa ktorého sa platová tarifa pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. septembra a následne od 1. januára 2018 za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania zvýši každoročne priemerne o šesť percent.

Na základe tohto zákona majú rásť aj platové tarify vysokoškolských učiteľov. O šesť percent im majú rásť platy rovnako od 1. septembra a následne každoročne od 1. januára 2018. Návrhom tohto zákona sa poslanci v parlamente zaoberali v skrátenom legislatívnom konaní 15. júna.

Zákon upraví povinné minimálne počty žiakov v triedach

Kiska podpísal aj zákon o výchove a vzdelávaní, ktorý upravuje povinné minimálne počty žiakov v triedach. Ustanovenie o najnižšom počte žiakov v triede základnej školy sa nebude vzťahovať na triedy základných škôl zriadených len s ročníkmi prvého stupňa.

Povinné minimálne počty sa nebudú uplatňovať v základných školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny ani v základných školách s vyučovacím jazykom slovenským. Výnimka z najnižšieho počtu žiakov sa ustanovuje vo vzťahu ku všetkým plnoorganizovaným základným školám s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny.

O návrhu poslanci parlamentu rokovali v skrátenom legislatívnom konaní 15. júna. Určovanie najnižšieho počtu žiakov v triedach na prvom stupni základných škôl by mohlo podľa zákona viesť k zníženiu dostupnosti primárneho vzdelania v okolí obce s menším počtom obyvateľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR