Vežu Baziliky sv. Jakuba prvýkrát sprístupnia verejnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Renesančná radnica a kostol sv. Jakuba v Levoči
Renesančná radnica a kostol sv. Jakuba v Levoči. Foto: archívne, SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 5. júla (WebNoviny.sk) – Turisti i domáci si budú môcť toto leto po prvýkrát vychutnať výhľad na mesto z veže Baziliky svätého Jakuba v Levoči. Vedenie mesta sprístupňuje kostolnú vežu pre verejnosť od 7. júla a pre záujemcov je pripravený aj výklad sprievodcov.

„Takmer v každom jednom veľkom meste v Európe sú veže sprístupnené a turisti, ktorí navštívia Baziliku sv. Jakuba, sa pýtajú, či ponúkame i túto službu, preto sme sa rozhodli pripraviť a sprístupniť tento priestor,“ vysvetlil primátor mesta Milan Majerský. Zámerom otvorenia veže je podľa vedenia mesta posilniť cestovný ruch v meste.

Bazilika sv. Jakuba sa nachádza v centre mesta a ponúka tak výhľad nielen na Levoču a jej okolitú prírodu, ale aj Vysoké Tatry či Slovenský raj. „Vyhliadky akéhokoľvek druhu sú vo svete, ale aj u nás veľmi atraktívnym produktom cestovného ruchu. Jednoducho povedané, ľudia radi vyjdú hore, aby sa pozreli na mesto, či na krajinu z vtáčej perspektívy. Otvára sa im úplne nový pohľad, ktorý zdola získať nemôžu,“ doložil Kamil Tomčofčík z Oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta na Mestskom úrade v Levoči.

Oficiálne začnú v Levoči s prehliadkami 7. júla, pričom veža bude k dispozícii sedem dní v týždni. Výstupy sú pripravené v trištvrte hodinových intervaloch, maximálne 20-členné skupiny bude vždy na 70 metrovú vežu sprevádzať sprievodca. Zdolať budú musieť 216 schodov. Návštevníci sa dozvedia stručnú históriu veže i mesta, aj to, čo majú z veže možnosť vidieť.

„Pôvodná veža i s kostolom bola postavená približne v 14. storočí a bola vyššia, ako ju poznáme teraz. V 19. storočí ju prestavali do neogotického slohu a je to jedna z najstarších neogotických veží na území dnešného Slovenska. Stavba bola realizovaná podľa plánov Fridricha Mücka,“ predstavil stručnú históriu veže sprievodca Štefan Plačko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Majerský