Prezident Kiska vymenoval Antona Šafárika za riaditeľa SIS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SIS energetika všeobecne
Ilustračné foto pixabay.com

BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Prezident SR Andrej Kiska vymenoval dnes Antona Šafárika za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS), agentúru SITA o tom informovali z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. Hlava štátu vymenovala nového šéfa SIS na návrh vlády.

Vláda návrh na vymenovanie Antona Šafárika do funkcie riaditeľa SIS odsúhlasila minulý týždeň, vo štvrtok 30. júna. Predošlý šéf SIS Ján Valko požiadal predsedu vlády Roberta Fica o odvolanie z funkcie. Premiér po odobrení Šafárika kabinetom predložil prezidentovi návrh na odvolanie Jána Valka a vymenovanie Antona Šafárika.

Anton Šafárik bol do funkcie vymenovaný na návrh Slovenskej národnej strany (SNS). Ešte pred vymenovaním musel prejsť bezpečnostnou previerkou. Podľa koaličných dohôd riaditeľa informačnej služby navrhujú národniari. Bol to výsledok kompromisov po tom, čo SNS ustúpila od obsadenia ministerstva vnútra, ktoré zostalo Smeru-SD. Šafárik na poste vystriedal Jána Valka, ktorý službu viedol od roku 2012. Valko by mal odísť pôsobiť do štátneho energetického holdingu, ktorý by sa mal vytvoriť.

Šafárik bol v rokoch 2011 až 2014 prezidentom Zboru dobrovoľníkov Maltézskeho rádu na Slovensku, predtým bol aj viceprezidentom tejto organizácie. Zbor dobrovoľníkov Maltézskeho rádu pôsobí na Slovensku vo viacerých mestách. Pomáha chorým, núdznym, opusteným, spolupracuje s nemocnicami a hospicmi a podporuje ich.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaAnton Šafárik
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná služba