Kusý: Bolo jasné, že schôdza o odvolávaní Fica sa zmarí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NR SR
Pohľad do rokovacej sály parlamentu počas rokovania mimoriadnej 8. schôdze Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Bratislava, 6. júl 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 7. júla (WebNoviny.sk) – Od začiatku bolo jasné, že mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi sa zmarí. Pre agentúru SITA to povedal politológ Miroslav Kusý.

Reagoval tak na štvrtkovú situáciu v parlamente, kde podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) najprv otvorila mimoriadnu schôdzu parlamentu, podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar však následne prerušil dnešné rokovanie až do odvolania. Kusý hovorí, že zastavenie schôdze je politickou vôľou predstaviteľov koalície a mali na to dosť prostriedkov, aby to dosiahli.

Vedenie mimoriadnej schôdze svedčí najmä o animozite medzi opozíciou a koalíciou. Je to pokračovanie súboja, ktorý vidíme od začiatku vzniku tejto koalície. Pre agentúru SITA to povedal politológ Ján Baránek s tým, že žiadnu drámu by však z toho nerobil.

Baránek hovorí, že poverenie na vedenie schôdze mal podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar a schôdzu mal viesť on. Prvýkrát v histórii slovenského parlamentarizmu sa podľa neho stalo, že schôdzu viedli dvaja. A to bez toho, aby jeden akceptoval druhého.

Nicholsonová podľa Baránka využila medzery v rokovacom poriadku a urobila to, čo nie je zakázané. V zásade sa však nič hrozné nestalo. „Poslanci koalície hovorili o pokuse o prevrat, to sú samozrejme hlúposti. V zásade išlo o administratívne súboje. Nakoniec, tak či tak viedol na záver schôdzu Hrnčiar,“ dodal Baránek.

Politológ hovorí, že ak chce niekto parlament naškatuľkovať na úroveň disciplíny prvej triedy základnej školy, to sa mu tak či tak nepodarí. Opozícia podľa neho využíva všetky možnosti a má podpredsedníčku parlamentu, ktorá je schopná a ochotná takéto veci robiť. Na záver dodal, že situáciu nevidí dramaticky ako pokles úrovne či pokus o prevrat a netreba to dramatizovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej HrnčiarIgor MatovičJán BaránekLadislav BašternákLucia NicholsonováMiroslav KusýRobert Fico
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a SolidaritaVláda SR