Premiér Fico uviedol do funkcie nového šéfa tajnej služby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Safarik fico
Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico a nový riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik počas vyhlásenia pre médiá po uvedení do funkcie nového riaditeľa SIS predsedom vlády SR. Bratislava, 11. júl 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) – Predseda vlády Robert Fico v pondelok uviedol do funkcie nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Antona Šafárika.

Prajem vám veľa úspešných rozhodnutí,“ povedal premiér s tým, že do budúcnosti čakajú tajnú službu nové výzvy, ktoré sú spojené napríklad s novou úlohou Európskej únie ako globálneho hráča v oblasti bezpečnosti a riešenia konfliktov. „V tejto oblasti môže zohrať úlohu aj SIS,“ povedal Fico s tým, že na činnosť SIS dostáva dobré referencie od kolegov zo zahraničia.

Podľa premiéra bude pre úspešný chod tajnej služby dôležitá aj kontinuita, keďže odchádzajúci riaditeľ Ján Valko odovzdáva SIS v kvalite, ktorá zodpovedá všetkým medzinárodným štandardom. „SIS nebola (počas Valkovho funkčného obdobia, pozn. SITA) škandalizovaná, medializovaná a sústredila sa na plnenie úloh, ktoré jej vyplývajú zo zákona,“ uviedol Fico. Ako ďalej povedal, uvíta aj nové nápady od Antona Šafárika. „Čaká nás množstvo výziev,“ dodal.

Šafárik bol do funkcie vymenovaný na návrh Slovenskej národnej strany (SNS). Ešte pred vymenovaním musel prejsť bezpečnostnou previerkou. Podľa koaličných dohôd riaditeľa informačnej služby navrhujú národniari. Bol to výsledok kompromisov po tom, čo SNS ustúpila od obsadenia postu ministra vnútra, ktoré zostalo Smeru-SD. Šafárik na poste vystriedal Jána Valka, ktorý službu viedol od roku 2012.

Šafárik bol v rokoch 2011 až 2014 prezidentom Zboru dobrovoľníkov Maltézskeho rádu na Slovensku, predtým bol aj viceprezidentom tejto organizácie. Zbor dobrovoľníkov Maltézskeho rádu pôsobí na Slovensku vo viacerých mestách. Pomáha chorým, núdznym, opusteným, spolupracuje s nemocnicami a hospicmi a podporuje ich.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton ŠafárikRobert Fico
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná služba