Kaliňák hovoril s ministrami V4 o predsedníctve aj migrácii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák
Miinister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) – Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie (SK PRES) bude v prípade migrácie promotérom pozitívnej agendy. Vyhlásil to minister vnútra Robert Kaliňák počas dnešného stretnutia ministrov vnútra krajín Visegrádskej štvorky (V4) v poľskej Varšave. Na rokovaní hovorili najmä o migrácii a azylovej politike únie.

Popri slovenskom predsedníctve sa začalo 1. júla i poľské predsedníctvo v skupine V4, ktoré bude trvať rok ako aj české v tzv. Salzburskom fóre. Informácie agentúre SITA poskytla Andrea Dobiášová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Európske a flexibilné návrhy

Šéf slovenského rezortu vnútra sa v Poľsku stretol s poľským ministrom Mariuszom Blaszczakom, námestníkom ministra vnútra ČR Jiřím Nováčkom a ministrom vnútra Maďarska Sándorom Pintérom. „V minulosti nebolo zvykom mať stretnutia ministrov vnútra v rámci V4. Realita si to však vynútila. Som rád, že štáty V4 v rámci tém migrácie a boja proti terorizmu prichádzajú s návrhmi, ktoré môžu byť európske a najmä flexibilné,“ uviedol Kaliňák. Okrem migrácie sa predstavitelia štátov venovali aj prioritám SK PRES, programu poľského predsedníctva, Salzburského fóra, ale aj spoločnej pozícii krajín V4 v rámci migračnej krízy a azylovej politiky EÚ.

V prípade SK PRES sa minister vnútra zameral na stretnutí predovšetkým na migráciu ako jednu z najzávažnejších výziev, ktorým únia momentálne čelí. Naše predsedníctvo sa podľa neho bude sústreďovať na aktuálne činnosti, ako aj na poskytnutie adekvátnych východísk a pomoci počas akejkoľvek núdze, ktorá môže nastať.

Vyvinieme maximálne úsilie na podporu pokroku legislatívnych návrhov a budeme v oblasti migrácie promotérom pozitívnej agendy, ako sú inteligentné hranice či systém modrých kariet, ktoré podporia legálne spôsoby migrácie do únie,“ vysvetlil Robert Kaliňák s tým, že Slovensko chce byť tzv. honest brokerom, a teda „zmierovateľom zlaďujúcim postoje„.

Najlepšie riešenie je zastaviť tok migrácie

Poľské predsedníctvo sa zameria na koordináciu stanovísk V4 na úrovni únie v prípade reformy azylového systému či reformy ochrany hraníc a integrity schengenu. V rámci programu predsedníctva ČR v Salzburskom fóre budú v centre pozornosti naďalej otázky migrácie, ochrany hraníc a terorizmu. Tie budú aj témou ministerskej konferencie Salzburského fóra 3. a 4. novembra na Pražskom hrade. Ďalej sa zamerajú na posilnenie spolupráce pri cezhraničnom pátraní po deťoch, ochranu svedka, prekurzory na výrobu metamfetamínu, policajnú etiku a integritu. Stretnutie policajných prezidentov bude 12. a 13. októbra.

Krajiny V4 sa zhodli na tom, že cesta vyriešenia krízy je cestou solidarity, vzájomnej spolupráce a kooperácie. Podporujú preto vznik Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže ako aj „inteligentných hraníc“, čo je modernizácia technického vybavenia. Treba tiež podporovať tretie krajiny, kde sa krízy rodia.

Ministri sa zhovárali aj o dublinskom dohovore, ktorý je podľa nich citlivou témou. Krajiny V4 ju vnímajú rovnako a opäť sa zhodli na tom, že nie sú zástancami povinných kvót, situáciu treba riešiť na dobrovoľnej báze. „Na jednej strane chceme pomôcť s ľudskými zdrojmi, ako sú naši policajti, na druhej strane chceme pomáhať utečencom, ktorí sú aktuálne v táboroch v Turecku, Libanone a v ďalších krajinách. No najlepšie riešenie je zastaviť tok migrácie,“ dodal minister Kaliňák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Kaliňák
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka