Hasiči upozorňujú na zvýšené riziko požiarov v prírode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hasiči
Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) – V súvislosti s pretrvávajúcim horúcim počasím hrozí na celom území Slovenskej republiky zvýšené riziko požiarov, a to najmä v prírodnom prostredí.

Upozorňuje na to Prezídium Hasičského a záchranného zboru. Ako sa uvádza v tlačovej správe, ktorú médiám poskytla hovorkyňa Zuzana Farkasová, v tomto období odporúčajú občanom v prírode nepoužívať otvorené zdroje ohňa ako cigarety, zápalky, zapaľovače, počas extrémne suchého a veterného počasia nezakladať ohne a negrilovať v prírode, horiaci oheň alebo zapálený gril nikdy nenechávať bez dozoru, pred odchodom ohniská vždy uhasiť vodou, prípadne zasypať pieskom, nespaľovať biologický odpad na miestach, kde môže dôjsť k rozšíreniu ohňa, dávať väčší pozor na skladovanie a manipuláciu s horľavými kvapalinami ako benzín, nafta, olej, riedidlá či farby a nenechávať v aute zapaľovač, mobilný telefón, notebook či tablet.

Ako ďalej uviedla Farkasová, čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je obdobie, ktoré vyhlási Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru pre celé územie okresu alebo časť územia okresu. Dôvodom na vyhlásenie času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je najmä suché a teplé počasie trvajúce najmenej päť po sebe nasledujúcich dní, zvýšený výskyt požiarov lesa alebo trávnatých porastov v priebehu troch po sebe nasledujúcich dní, alebo ak požiarne nebezpečenstvo v lesoch na príslušnom území dosiahlo aspoň stupeň vysoké požiarne nebezpečenstvo v lesoch podľa stanovenia stupňa požiarneho nebezpečenstva v lesoch Slovenským hydrometeorologickým ústavom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať