Pre Slovákov do Nice v sobotu poletí vládny špeciál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nový vládny špeciál Airbus A319 priletel do Bratislavy
Vládny špeciál Airbus A319 po prílete z Ostravy na Letisko M. R. Štefánika. Bratislava, 14. jún 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 15. júla (WebNoviny.sk) – Premiér Robert Fico, ktorý je na pracovnej ceste v Mongolsku, je v kontakte s našimi bezpečnostnými zložkami a veľvyslancom v Paríži. Ako premiér po útoku v Nice informoval vo videu zverejnenom na svojom facebooku, Slovensko robí všetky nevyhnutné opatrenia.

Fico poslal aj sústrastný telegram predsedovi vlády Francúzskej republiky Manuelovi Vallsovi. Vyjadril úprimnú sústrasť príbuzným obetí, ako i celému francúzskemu ľudu. Teroristický útok na nevinných občanov označil za desivý a zbabelý. Agentúru SITA o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. „Hlboko odsudzujem tento tragický teroristický čin a ubezpečujem Vás, že Slovenská republika bude v rámci svojho predsedníctva v Rade EÚ aktívne pokračovať v boji proti medzinárodnému terorizmu,“ napísal Fico.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Do Nice odletí v sobotu ráno vládny špeciál. Lietadlo po ľudí posiela ministerstvo vnútra. Napoludnie by malo do špeciálu nastúpiť 17 Slovákov, ktorí zatiaľ prejavili záujem predčasne sa vrátiť späť na Slovensko. Povedal to po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR minister vnútra Robert Kaliňák.

Zastupiteľský úrad v Paríži vyslal na miesto pracovníkov, ktorí pomôžu s organizáciou návratu späť do vlasti. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zriadilo pre ľudí, ktorí sa chcú vrátiť domov, mimoriadnu linku s číslom +421259785978.

Na stránke ministerstva zahraničných vecí sa podľa Kaliňáka zaregistrovalo desať Slovákov, ktorí boli v danej lokalite na dovolenke, všetci sú v poriadku. Považuje však za dôležité, aby existovalo centrálne číslo, kde ľudia dostanú jednotné pokyny, kam a akým spôsobom majú prísť.

Obrazom: Teroristický útok v Nice

Zasadlo Národné bezpečnostné analytické centrum

V piatok zasadla aj rada Národného bezpečnostného analytického centra, ktorá je podľa Kaliňáka hlavným nástrojom na riešenie krízových situácií, analýzu rizík a prijatie opatrení.

Z jej zasadnutia vyplynulo niekoľko opatrení, ktoré sú u nás už v tejto chvíli prijaté, povedal na brífingu. „Mali sme v pláne pomaly sa vrátiť k štandardnému stupňu ohrozenia pred teroristickými útokmi, no na základe dnešného rozhodnutia rady centra ako aj bezpečnostnej rady ponecháme druhý stupeň,“ priblížil šéf rezortu vnútra. Aj ministerstvá sú podľa jeho slov v plnej pohotovosti.

„Mnohé opatrenia, ktoré prijmeme, budú aj viditeľné, ale o podrobnostiach nebudem hovoriť, lebo sú spravodajského charakteru,“ poznamenal minister vnútra. Treba sa však podľa neho obzvlášť pripraviť na septembrový summit európskych lídrov, ktorý bude v Bratislave. „Snažili sme sa, aby boli opatrenia čo najmenej viditeľné. Budeme sa preto snažiť prijať také, aby bolo obmedzenie čo najmenšie,“ vysvetlil. Pri väčších podujatiach však budú nové štandardy bezpečnostných opatrení, a teda na čo si treba dať pozor, alebo s čím Európa ešte nebola konfrontovaná.

Pre slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie sú už teraz nasadené tisícky policajtov, bezpečnostné opatrenia sú podľa neho už teraz veľmi vysoké. „No aj naše zálohy, ktoré sme mali pre prípady núdze, budú použité. Ale aj my už sme na hrane,“ dodal na záver.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert FicoRobert Kaliňák