Záchranári po roku spomínajú na svojich mŕtvych kolegov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Záchranári po roku spomínajú na svojich mŕtvych kolegov
Atmosféra počas pietnej spomienky na obete pádu vrtuľníka v Prielome Hornádu a obete horských nešťastí v Slovenskom raji. Slovenský Raj – Kláštorisko, 17. júl 2016. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 17. júla (WebNoviny.sk) – Presne jeden rok uplynul od nehody záchranárskeho vrtuľníka v Prielome Hornádu v Slovenskom raji, pri ktorej prišla o život jeho štvorčlenná posádka. Pri tejto príležitosti sa dnes dopoludnia konala na symbolickom cintoríne na Kláštorisku v Slovenskom raji pietna spomienka.

„To, čo sa v minulom roku udialo, je určite tragickou udalosťou, ktorá zasiahla celú záchranársku obec, samozrejme, aj príbuzných, známych a kamarátov. Rozhodli sme sa pre takúto spomienku po jednom roku, aby sme si zaspomínali na chlapcov, ktorí tu už dnes nie sú,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Obrazom: Havária vrtuľníka v Slovenskom raji

Pietnu spomienku spojenú so svätou omšou zorganizovali spoločne horskí záchranári a Vrtuľníková záchranná zdravotná služba AIR – Transport Europe (ATE).

Na symbolickom cintoríne pribudol pamätník

„V jedinom okamihu sme prišli o štyroch jedinečných záchranárov, troch leteckých a jedného horského. Na ich počesť pribudol v októbri na symbolickom cintoríne pamätník, ktorý je prejavom úcty zosnulým záchranárom. Navždy bude pripomínať túto obrovskú tragédiu, ktorá poznačila každého jedného z nás,“ uviedla PR manažérka a hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková.

Ako dodala, spomienkou, položením vencov a zapálením sviečky si chceli všetci prítomní uctiť pamiatku zosnulých záchranárov, ich obetavú prácu a každodenné nasadenie. „Svojím profesionálnym a rozvážnym prístupom zachránili nejeden ľudský život. Žiaľ, práve ten ich vyhasol počas plnenia svojho poslania. Na našich kolegov, ich nasadenie a zanietenie nikdy nezabudneme,“ uviedla Hopjaková. „Napriek tomu, že prešiel rok, stále sa o tom všetkom ťažko hovorí, je to veľmi citlivé. Poznali sme sa osobne, neboli to len profesionálne vzťahy, ale aj kamarátske,“ doplnil Janiga.

O život prišla celá posádka

Záchranársky vrtuľník spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE) sa zrútil v lokalite kláštorná roklina v Národnom parku Slovenský raj v piatok podvečer 17. júla 2015. O život prišla celá posádka, ktorú tvoril pilot vrtuľníka Ľubomír Majerčák, letecký záchranár Martin Svitana, lekár Marek Rigda a náčelník Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji Dušan Leskovjanský. Leteckí záchranári vtedy leteli na pomoc zranenému nemeckému chlapcovi.

Podľa výsledkov vyšetrovania tragickej leteckej nehody, ukončeného v marci tohto roka, sa pod tragédiu podpísal ľudský faktor. „Závery znaleckého dokazovania potvrdili, že technický stav vrtuľníka nebol príčinou tragédie. Príčinou pádu vrtuľníka bol kontakt rotorových listov s drôtmi elektrického vedenia,“ informovala v marci košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia