Ministerstvo opätovne varuje Slovákov pred cestou do Turecka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat
Hlavné mesto Ankara aj Istanbul majú za sebou noc plnú výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach. Vláda uviedla, že pokus o puč sa nevydaril aj vďaka tomu, že do ulíc miest vyšli milióny obyvateľov, ktorí zabránili vzbúrencom uzurpovať si moc. Foto: SITA/AP

Bratislava 18. júla (WebNoviny.sk) – Rezort slovenskej diplomacie pre momentálnu situáciu v Turecku aktualizoval na svojej webovej stránke cestovné odporúčanie pre túto krajinu. Slováci by podľa neho mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka.

„V súvislosti s pretrvávajúcou závažnou bezpečnostnou situáciou v pohraničných regiónoch juhovýchodného Turecka spojenou s bezpečnostnými operáciami proti militantom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) a pretrvávajúcim konfliktom v Sýrii, opätovne odporúčame slovenským občanom zvážiť nevyhnutnosť cestovania do tureckých miest a provincií Adana, Hatay, Kilis, Gaziantep, Šanliurfa, Mardin, Diyarbakir, Širnak, Tunceli, Hakkari, Siirt, Kars, Agri a Van, ako aj nezdržiavať sa v cca 40 km pohraničnom pásme na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici,“ uvádza rezort na svojej stránke.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Ministerstvo ďalej odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania aj do Ankary a Istanbulu. „Letiská v Ankare a Istanbule sú v prevádzke, je však potrebné rátať s určitými obmedzeniami, prípadne meškaniami,“ konštatuje ministerstvo. Slovákom odporúča, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka zachovali pokoj, nevychádzali z ubytovacích zariadení, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule.

Podľa ministerstva by mali Slováci obmedziť pohyb po krajine a striktne dodržiavať pokyny miestnych bezpečnostných zložiek. Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare a Generálny konzulát SR v Istanbule naďalej situáciu monitorujú. Slovákom odporúčajú, aby v prípade cestovania do Turecka využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie.

V súvislosti s udalosťami z noci na sobotu 16. júla sa pokúsila armádna frakcia v Turecku o štátny prevrat. Tureckí vládni predstavitelia ráno uviedli, že tento pokus sa nevydaril. Zatkli tisíce osôb, medzi ktorými sú okrem príslušníkov armády aj sudcovia a prokurátori. Niekoľko tisíc sudcov a policajtov bolo odvolaných alebo suspendovaných. Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat si podľa aktuálnych údajov vyžiadalo vyše 200 mŕtvych a najmenej 1400 zranených.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR