Kiska prijal petíciu Prievidžanov, apeluje na primátorku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 21. júla (WebNoviny.sk) – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vyzval primátorku Prievidze Katarínu Macháčkovú, aby upokojila napätú situáciu medzi občanmi mesta a obnovila ich narušenú dôveru k samosprávnym orgánom. Predseda petičného výboru Ľubomír Čermák prezidentovi odovzdal petíciu 3300 Prievidžanov za odchod viceprimátora Prievidze Ľuboša Maxinu z funkcie.

Macháčková odmieta Maxinu odvolať

Prievidžania trvajú na okamžitom odstúpení Maxinu, ktorý podľa protokolu Krajského inšpektorátu práce v Trenčíne šikanoval svojich podriadených zamestnancov. Ako agentúru SITA informoval Čermák, Macháčková odmieta Maxinu odvolať a naopak „útočí, či už priamo alebo nepriamo, na všetkých, ktorí túto petíciu podporili a organizovali, ako aj na samotné šikanované ženy“.

Poradca prezidenta Kisku Roman Krpelan, ktorý sa touto petíciou zaoberal, napísal v mene prezidenta Macháčkovej v liste, že očakáva, že ho bude informovať v Kancelárii prezidenta SR o tom, ako túto situáciu vyrieši.

Ako uviedol Krpelan, hoci prezident nemá vo svojej právomoci možnosť vstúpiť do pôsobnosti samospráv, jeho povinnosťou je chrániť práva občanov v miere jeho kompetencií a „citlivo vníma problematiku občanov, s ktorou sa na neho obracajú o pomoc pri riešení vecí verejných, s podozrením na náznak arogancie verenej moci voči občanom a porušovania ich práv“.

Čermák súhlasí s prezidentom

Prievidžania naďalej žiadajú okamžitý odchod Ľuboša Maxinu. „Šikana je pre nás neprijateľná a neakceptovateľná. U voleného zástupcu je nemysliteľné, aby sa podozrenie opreté o protokol Krajského inšpektorátu práce zľahčovalo, zhadzovalo a menilo v útoky na inštitúcie a občiansku verejnosť,“ uviedol Čermák.

Súhlasí s prezidentom, ktorý v liste Macháčkovej napísal, že predstavitelia samosprávy sú povinní vykonávať svoju činnosť v prospech a v záujme verejnosti.

Petičiari odovzdali petíciu v Prezidentskom paláci v Bratislave 6. júla, podpisy za odvolanie Maxinu zbierali od februára tohto roku. V petícii sa píše, že „šikana podriadených zo strany Ľuboša Maxinu ako zástupcu mesta Prievidza v Prievidzskom tepelnom hospodárstve je neakceptovateľná. …viceprimátor by mal svoju funkciu opustiť“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska