Život spod hladiny Štrbského plesa môžete sledovať online

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Tatrách otvorili letnú sezónu
Zľava: Maskot "Poseidón" , biatlonista Pavol Hurajt, starosta obce Štrba Michal Sýkora, marketingový riaditeľ pre kampane a Vysoké Tatry Juraj Chovaňák a výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská počas 8. odomykania vôd jazera Štrbské pleso. Štrbské Pleso, 12. jún 2015. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 23. júla (WebNoviny.sk) – Online prenosy z ríše živočíchov, ktoré na svojej internetovej stránke ponúka Správa Tatranského národného parku (TANAP), majú veľký úspech.

„Za posledné zhruba dva roky sme na našej stránke zaznamenali viac ako 1,5 milióna návštevníkov. Ich počet vždy závisí aj od zmeny, respektíve noviniek, ktoré ponúkneme. Keď sme spustili online prenosy zo života dravcov počas zimy, mali sme veľmi vysokú návštevnosť. Tá je v podstate vždy, keď sa niečo nové objaví, potom sa k tomu verní pozorovatelia stále vracajú. Je to tak napríklad pri kamerách, ktoré ponúkajú prenosy z hniezd bocianov, ľudia ich sledujú od ich príletu až po opustenie hniezda,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Archív už ľudí veľmi nezaujíma

Ľudia už podľa Majka ani nezvyknú pozerať archív, sledujú skôr prenosy online. „Zvieratá sledujú v reálnom čase počas dennej viditeľnosti. Skúšali sme sledovať aj nočné živočíchy, vtedy však väčšina ľudí spí, je tak zbytočné kvôli pár návštevám dávať do obehu tak náročnú technológiu,“ vysvetlil Majko.

Najsledovanejšia však bola Anička a online prenosy z jej hniezda. „Keď sme orlici Aničke a orlovi Arnoldovi umiestnili na hniezdo kameru, mali sme dennú návštevnosť aj vyše 11 500 kliknutí. Po odvysielaní jednej reportáže nám dokonca padali servery, v jednom okamihu sme zaznamenali viac ako 80-tisíc návštev,“ dodal riaditeľ Správy TANAP.

Dve kamery v jazere Štrbské pleso

Jednou zo zatiaľ posledných noviniek bolo umiestnenie kamery pod hladinou Štrbského plesa. „Denne teraz, zrejme aj kvôli tomu, prichádza na našu internetovú stránku vyše 2,5-tisíca návštevníkov,“ povedal Majko.

Návštevníci môžu sledovať mnoho rýb, ako napríklad jalce, šťuky severné, ostrieže zelenkasté či plotice červenooké. Kamera je nainštalovaná tak, aby poskytovalo ľuďom zážitok. Kamera v jazere Štrbské pleso je už druhou, ktorú pracovníci Správy TANAP umiestnili pod vodnú hladinu. Prvú inštalovali ešte v septembri minulého roka v údolí horného toku povodia tatranskej riečky Belá v oblasti Podbanského.

Správa Tatranského národného parku ponúka na svojej internetovej stránke aj online prenosy zo zaujímavého života rodinky sokola myšiara. Tá sa zahniezdila na budove jedného z hotelov na úpätí Západných Tatier. Umožňuje tiež sledovať živé prenosy zo života bocianov v Demänovej, Vavrišove, Liskovej, Pribyline či v Partizánskej Ľupči.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie TANAP Tatranský národný park