Je našou úlohou jasne hovoriť o tom, aké výhody EÚ prináša

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korcok
Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok (uprostred) počas fototermínu ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti v priestoroch Reduty. Bratislava, 25. júl 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 25. júla (WebNoviny.sk) – Debata o hlavných prioritách, komunikácia s občanmi, ale aj stretnutie so zástupcami kandidátskych krajín boli hlavné témy schôdzky ministrov zodpovedných pre Európsku úniu, ktoré viedol splnomocnenec pre SK PRES Ivan Korčok.

Ako informoval na dnešnej tlačovej besede, dnes mali ministri na stole dve hlavné témy. Jednou z nich bolo hodnotenie piatich strategických priorít, ktoré Európska únia prijala v roku 2014. Druhou témou bolo to, ako priblížiť Európsku úniu občanom.

Medzi priority, ktoré ministri hodnotili, patrí napríklad Energetická únia, digitálna ekonomika či oblasť životného prostredia. „Táto debata mala význam v tom, že sme urobili istú retrospektívu. Dôležité pre nás je, že všetky členské štáty konštatovali, že pokiaľ ide o konkrétnu agendu, nemáme pocit, že by sme k nim mali niečo pridávať. Nemyslíme si, že je tu moment, že by sme tieto priority museli zásadne opravovať,“ prezentoval Korčok výsledky rokovania. Ako dodal, tento Strategický program pre Úniu v čase zmien platí do roku 2019.

Členovia si nemajú posielať odkazy cez médiá

Je tu istý paradox, pretože kým v týchto oblastiach, napríklad v Energetickej únii, robíme určité pokroky, nemôžeme nevidieť, že sme sa dostali brexitom do novej situácie,“ pripustil splnomocnenec s tým, že aj pozitívne výsledky, ktoré Únia dosahuje, sú do istej miery zatienené odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ. Podľa Korčoka aj dnes z úst britského zástupcu Davida Jonesa zaznela veta „brexit je brexit„. To znamená, že aj po dnešku je zrejmé, že britská vláda nepracuje so žiadnymi inými alternatívnymi plánmi ako tými, ktoré majú naplniť rozhodnutie britských občanov, dodal Korčok.

Druhou témou bola komunikácia. „Cítime to všetci, ktorí sme sa na dnešnom rokovaní zúčastnili, že máme problém v tom, ako hovoríme o európskej agende. My si tu vnútri miestnosti rozumieme, ale máme zásadný problém zjavne aj s mnohými pozitívnymi vecami, ktoré európska integrácia prináša, osloviť občanov,“ priznal Korčok. Zároveň podľa neho na rokovaní zaznelo, že si členské štáty a európske inštitúcie majú prestať posielať odkazy cez médiá, ale majú komunikovať priamo. „Je našou úlohou, aby sme aj my doma hovorili veľmi jasne a zreteľne, za čo sú zodpovedné členské štáty, za čo európske inštitúcie a naopak, kde Európska únia nemá kompetencie,“ myslí si Korčok.

Ako ďalej pripomenul, debatu o budúcnosti EÚ má naštartovať práve bratislavský summit, ktorý sa bude konať 16. septembra. Podľa Korčoka bude veľkou výzvou nepodľahnúť ani jednému z dvoch táborov. „Na jednej strane sú tí, ktorí za nevyhnutnú odpoveď považujú ďalšiu integráciu a ďalší prenos kompetencií. Toto nezdieľame. Ale je tu druhý tábor na opačnom póle, ktorý hovorí, že Európska únia je problém sám o sebe, že treba vrátiť všetky kompetencie na úroveň členských štátov,“ priblížil Korčok.

Kandidátske krajiny hovorili o EÚ veľmi pozitívne

Štátny tajomník MZV pripomenul aj nedeľňajšie stretnutie so zástupcami kandidátskych krajín. „Pre nás ako predsedníctvo, ktoré považuje rozširovanie za svoju prioritu, to bola príležitosť, aby sme týmto ašpirantom povedali, kde vidíme svoju úlohu predsedníckej krajiny,“ doplnil Korčok. Slovensko podľa neho chce zachovať kredibilitu procesu na oboch stranách. Na jednej strane kandidátske krajiny vedia, že pokrok majú vo svojich rukách, ale na druhej strane ak tento požadovaný pokrok urobia, je nevyhnutné, aby členské štáty umožnili týmto krajinám posun smerom k členstvu.

Kandidátske krajiny hovorili veľmi pozitívne o EÚ. Je to o to dôležitejšie, že aj pre ne je brexit veľkým otáznikom, pýtajú sa na budúcnosť tohto projektu, ale považujú EÚ za pozitívny a pre nich stále atraktívny projekt,“ pripomenul Korčok.

Korčok na tlačovej konferencii zároveň uviedol, že dnešným dňom sa skončila prvá séria politických podujatí v Bratislave počas nášho predsedníctva. Korčok vyjadril spokojnosť nad prvým mesiacom SK PRES. „Dostávame pozitívnu spätnú väzbu od našich partnerov pokiaľ ide o obsah diskusie, máme veľmi pozitívnu odozvu aj na organizáciu podujatí v Bratislave,“ povedal Korčok. Za prvý mesiac SK PRES podľa neho dosiahlo dva úspechy – prvým je otvorenie dvoch kľúčových kapitol v prístupovom procese pre Srbsko. Druhým úspechom je dohoda Rady na rozpočte. „Podarilo sa nám to v rekordne krátkom čase, dáva to dobré východiská pre rokovania o budúcoročnom rozpočte s Európskym parlamentom,“ zhodnotil Korčok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Korčok