Hranicu v Maďarsku budú opäť strážiť aj slovenskí policajti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Policajné hliadky na maďarsko srbských hraniciach
Český policajt, slovenský policajt, maďarský vojak a maďarský policajt počas hliadkovania na maďarsko-srbskej hranici. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 1. augusta (WebNoviny.sk) – Srbsko-maďarskú hranicu bude v súvislosti s migračnou krízou oddnes opäť strážiť 25 slovenských policajtov. Dnes ich na misiu odprevadili minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Skupina 25 policajtov je zložená z príslušníkov Úradu hraničnej a cudzineckej polície ako aj z krajských policajných riaditeľstiev. Strážiť hranicu budú v spoločných hliadkach s českými a poľskými policajtmi, agentúru SITA informoval hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík. Domov sa policajti vrátia 31. augusta.

Na misiu policajti odišli na žiadosť Maďarska. „Práve v auguste, septembri a októbri predpokladáme zvýšený nápor migrantov na túto cestu,“ vysvetlil hovorca rezortu s tým, že je pravdepodobné, že po mesiaci bude ďalšia rotácia do Maďarska. Koncom augusta odídu ďalší policajti aj do Macedónska, kde bude ministerstvo misiu do konca roka ešte minimálne raz opakovať.

Počas posledného roka slúžilo pri zahraničných misiách takmer 300 slovenských policajtov. „Okrem týchto policajných kontingentov, kde vyslovene policajti hliadkujú na hraniciach, máme našich expertov v Grécku a Taliansku v rámci agentúry na ochranu vonkajších hraníc Frontex,“ dodal Netík. Doteraz bolo v Maďarsku dvakrát po 50 policajtov, v Slovinsku dvakrát po 20 a v Macedónsku trikrát po 25.

Maďarsko vo štvrtok 21. júla oficiálne požiadalo v súvislosti s migračnou krízou svojich partnerov vo Visegrádskej štvorke (V4) o pomoc na južnej hranici. Premiér Robert Fico prisľúbil maďarskému kolegovi Viktorovi Orbánovi pomoc. „Slovenská republika ako aj ministerstvo vnútra si plne uvedomujú potrebu dodržiavania záväzkov vyplývajúcich aj z členstva v Európskej únii a v schengene,“ poznamenala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Policajný zbor má podľa jej slov vytvorenú zahraničnú jednotku, v ktorej je 300 policajtov. „Samozrejme, pri celkových počtoch príslušníkov a aj vzhľadom na úlohy vyplývajúce zo slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie dokážeme naďalej spolupracovať s krajinami, ako je Maďarsko, Slovinsko, Macedónsko, ide aj o vyslania v spolupráci s agentúrou na ochranu vonkajších hraníc Frontex,“ vysvetlila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert FicoRobert KaliňákTibor Gašpar
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR