Dúhová vlajka podľa SaS prehĺbila konflikty v Smere

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Homosexuál, pride
Foto: ilustračné SITA/Marián Peiger.

BRATISLAVA 1. augusta (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita vníma vyvesenie dúhovej vlajky na slovenskom veľvyslanectve v Budapešti ako vyjadrenie pochopenia pre požiadavky LGBTI komunity a postavenie sa proti diskriminácii na základe sexuálnej orientácie.

Vyvesenie dúhovej vlajky na budove veľvyslanectva bol symbolický akt, ktorým sa Slovensko ako predsedajúca krajina EÚ pridalo k ďalším demokratickým krajinám v ich podpore boja za rovnoprávnosť. Uvádza sa to v stanovisku liberálov, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Obrazom: Dúhový PRIDE Bratislava 2016

„Neprekvapilo nás, že predseda vlády Robert Fico konanie veľvyslanectva ostro odsúdil. Potvrdil tým, že Smer-SD nie je sociálnodemokratickou stranou, ale konglomerátom zištných ekonomických záujmov zabalených do sociálno-konzervatívnych ideológií. Reálnymi konkurentmi Smeru-SD sú tak strany SNS, KDH a ĽSNS. K ich voličom sa Fico prihováral, keď v sobotu, v čase bratislavského dúhového pochodu, kritizoval rozhodnutie nášho veľvyslanca v Budapešti,“ uviedol poslanec a tímlíder strany pre osobné slobody Juraj Droba.

Ako dodal, to, čo predseda vlády nazval excesom, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák označil následne za pripojenie sa slovenského veľvyslanca v Budapešti k akcii ďalších tridsiatich veľvyslanectiev v Budapešti, ktoré v spoločnom vyhlásení poukázali na celosvetové základné hodnoty, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda a zamedzenie diskriminácie menšín. Práve v tejto súvislosti i podľa ministra Lajčáka slovenský zastupiteľský úrad aplikoval dúhový motív na balkóne budovy veľvyslanectva.

Obrazom: V Bratislave vytvorili reťaz s názvom Hrdí na rodinu

„Za týchto okolností je pre Slovensko mimoriadne dehonestujúce, že minister Lajčák musel Ficov problém s dúhovou vlajkou riešiť pohovorom so slovenským veľvyslancom. Natíska sa z toho záver, že názorové rozpory v Smere-SD sa prehlbujú a je len otázkou času, kedy prerastú aj do destabilizácie vlády,“ myslí si Droba.

Premiér Robert Fico sa vyjadril, že považuje vyvesenie dúhovej vlajky na Veľvyslanectve SR v Budapešti za neprijateľné. „Slovenská republika je demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na žiadnu ideológiu, náboženstvo a ani nepreferuje žiadne skupiny obyvateľov. Predseda vlády SR očakáva, že predstavitelia Slovenskej republiky, vrátane veľvyslancov SR v zahraničí budú tento fakt, potvrdený Ústavou Slovenskej republiky, rešpektovať,“ uviedol vo vyhlásení.

Obrazom: „Protest proti pochodu úchylákov“

„V tejto súvislosti predseda vlády SR Robert Fico považuje za neadekvátne a neprijateľné, aby na budove zastupiteľstva Slovenskej republiky v zahraničí okrem vlajky Slovenskej republiky a Európskej únie boli vyvesené akékoľvek iné vlajky alebo znaky podporujúce ktorúkoľvek ideológiu, náboženstvo alebo minoritné skupiny ľudí, ako to bolo v prípade Zastupiteľstva SR v Budapešti, kde veľvyslanec na budovu vyvesil dúhovú vlajku,“ napísal ďalej vo vyhlásení s tým, že od ministerstva zahraničných vecí očakáva, že „podobným neprijateľným excesom bude predchádzať“.

Protest proti vyveseniu vlajky na našom zastupiteľstve v hlavnom meste Maďarska vyjadril aj predseda Slovenskej národnej strany (SNS) a zároveň predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko. Danko bol rozhorčený „nad súkromnou iniciatívou veľvyslanca SR v Maďarsku Rastislava Káčera, ktorý počas festivalu LGBTI v Budapešti vyvesil na budove veľvyslanectva dúhovú zástavu“.

SNS vo vyhlásení pripomenula, že veľvyslanci sú zástupcami ministerstva zahraničných vecí a akákoľvek takáto iniciatíva je pochopiteľne spájaná s oficiálnym postojom ministerstva. Predseda Slovenskej národnej strany vyzval ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka o okamžité riešenie a personálne opatrenia a stiahnutie veľvyslanca SR z Maďarska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoJuraj DrobaKatarína SvrčekováMiroslav LajčákRobert Fico