Poškodení Rómovia z Moldavy sa sťažujú na Ústavnom súde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zásah vo Vrbnici prešetruje aj Dubovcová
Obyvatelia obce Vrbnica počas tlačovej besedy Strany Rómskej únie na Slovensku (SRÚ) na tému brutálneho zásahu Policajného zboru v okrese Michalovce. Vrbnica, 3. apríl 2015. Foto: SITA/Štefan Madaras

BRATISLAVA 1. augusta (WebNoviny.sk) – Poškodení Rómovia z Moldavy nad Bodvou, kde bola v júni 2013 policajná razia, sa obrátili so sťažnosťou na Ústavný súd SR. Vyplýva to z posledných informácií, ktoré má k dispozícii verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.

Denník SME ešte koncom marca informoval o tom, že inšpekcia ministerstva vnútra zastavila stíhanie policajtov za zásah v rómskej osade v Moldave nad Bodvou vo všetkých bodoch. Postup policajtov preverovala inšpekcia v šiestich bodoch, štyri zastavila už skôr a teraz rozhodla, že zasahujúci sa nedopustili ani porušenia domovej slobody ani použitia neprimeranej sily. „Ak by na Ústavnom súde SR poškodení neuspeli, viem si predstaviť, že sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva,“ dodala ombudsmanka.

Zásah nespĺňal podmienku nevyhnutnosti

Denník SME má k dispozícii niekoľko strán z uznesenia, podľa ktorého vyšetrovateľ ukončil stíhanie policajtov aj v posledných dvoch zo šiestich bodov. Jeden sa týkal porušenia domovej slobody a druhý použitia donucovacích prostriedkov neprimeraným, až represívnym spôsobom. Ombudsmanka Jana Dubovcová pritom už v minulosti tvrdila, že zásah nespĺňal podmienku nevyhnutnosti, čo znamená, že boli porušené základné práva a slobody Rómov. „Nestalo by sa to po prvýkrát, keď naše orgány skonštatovali, že nedošlo k porušeniu základných práv a Európsky súd pre ľudské práva to neskôr videl inak,“ reagovala verejná ochrankyňa práv.

Vyšetrovateľ inšpekcie rezortu vnútra vlani v novembri rozhodol o zastavení vyšetrovania v štyroch bodoch zo šiestich, v zvyšných dvoch vyšetrovanie pokračovalo. Rozhodnutie malo 101 strán, samotný vyšetrovací spis viac ako štyritisíc. Trestné stíhanie vyšetrovateľ zastavil v prípade zneužitia právomocí verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a zločinu mučenia a neľudského zaobchádzania. Stíhanie pokračovalo v prípade prečinu zneužitia právomocí verejného činiteľa pri použití donucovacích prostriedkov a porušovania domovej slobody.

Viacerí Rómovia sa sťažovali na neodôvodnenú bitku

Desiatky policajtov zasahovali 19. júna 2013 v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou a v obci Drienovec. Polícia hovorí o plánovanej pátracej akcii. Zasahovalo 63 policajtov, ktorí predviedli 15 osôb. Totožnosť chceli zistiť u ôsmich ľudí, piatich riešili pre priestupok a ďalších dvoch pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa.

K použitiu donucovacích prostriedkov došlo len voči tým osobám, ktoré neposlúchli výzvy polície a pri zákonných dôvodoch na predvedenie kládli aktívny odpor,“ tvrdí polícia. Viacerí Rómovia sa vtedy sťažovali na neodôvodnenú bitku od policajtov, neoprávnený vstup do ich domovov a rozbíjanie nábytku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Dubovcová
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR