Obrazom: Demonštranti po siedmy raz žiadali odchod Kaliňáka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Proti zlodejom v politike VII.
Účastníci protestu pred bytovým komplexom Bonaparte. Protest proti zlodejom v politike zorganizovali opozičné strany SaS a OĽaNO. Bratislava, 1. august 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 1. augusta (WebNoviny.sk) – Opozícia už po siedmy raz zorganizovala protest za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák.

Na akcii pred komplexom Bonaparte v Bratislave, kde si predseda vlády Robert Fico prenajíma byt od podnikateľa Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových podvodov, sa zišlo približne 700 ľudí. Líder OĽaNO – NOVA Igor Matovič na proteste povedal, že sa potvrdili jeho podozrenia, že dozorujúceho prokurátora Vasiľa Špirka v kauze Bašternák obvinia. Martin Poliačik zo SaS zdôraznil, že Kaliňák nemôže ďalej sedieť na svojej stoličke. „Nemôžeme mať vládu, ktorá kryje zločin,“ vyhlásil.

Ľudia si aj dnes na protest priniesli transparenty s nápismi, napríklad: „Zle fungujúca vláda vyrába extrémistov, chudobu a bohatých.“ Novinkou na proteste bolo podpisovanie petície za odvolanie Kaliňáka, ktorú odštartovali ešte v piatok v Handlovej, pričom podpisy budú zbierať na všetkých protestoch.

Obrazom: Proti zlodejom v politike VII.

Podľa opozície by mal predseda vlády Robert Fico odvolať Kaliňáka, pretože obchodoval s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý zo spáchania daňových podvodov. Zároveň od Fica požadujú, aby sa vysťahoval z bytového komplexu Bonaparte, pretože bol postavený za peniaze z daňových podvodov. Fico má navyše podľa opozície v komplexe zvýhodnené lacné nájomné, čo považujú za úplatok.

Opoziční politici tiež odôvodňujú organizovanie demonštrácií tým, že im vládna koalícia zabránila prerokovať tieto záležitosti na pôde parlamentu. Mimoriadne schôdze o vyslovení nedôvery Kaliňákovi aj Ficovi zvolané na začiatku leta totiž presunuli až na koniec riadnej septembrovej schôdze. Opozičné subjekty v tom vidia obmedzovanie možnosti vykonávať mandáty svojich poslancov a tým aj porušenie ústavy.

Proti zlodejom v politike VII.
Foto: SITA/Marek Mrviš
Protest proti zlodejom v politike VII.
Foto: SITA/Marek Mrviš

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičLadislav BašternákMartin PoliačikRobert FicoRobert Kaliňák