Kiska navštívil Argentínu, dostal dres s Messiho číslom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenský prezident Andrej Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska (vľavo) počas návštevy pobočky ESET pre Latinskú Ameriku. Buenos Aires, Argentínska republika, 3. august 2016. Foto: SITA/Kancelária prezidenta SR

BRATISLAVA 4. augusta (WebNoviny.sk) – Argentína sa nanovo ekonomicky otvára svetu. To bol najdôležitejší signál, ktorý si zo stredajšieho rokovania s argentínskym prezidentom Mauriciom Macrim odniesol prezident Andrej Kiska. Ako informuje internetová stránka prezidenta, argentínska hlava štátu vyzvala na príchod do krajiny každého, kto má chuť investovať a podnikať.

Prezident Kiska zdôraznil, že je to príležitosť aj pre Slovensko. „Argentína je krajina, ktorá má obrovské možnosti, je bohatá na prírodné zdroje. Spolupráca medzi Slovenskom a Argentínou práve v tomto období, keď krajina potrebuje nový elán a novú krv, má obrovské možnosti,“ povedal Kiska.

Obrazom: Oficiálna návšteva Andreja Kisku v Čile

Slovensko už v Argentíne jednu úspešnú firmu má

Argentína sa len nedávno vrátila na medzinárodné finančné trhy po urovnaní 14 rokov trvajúceho sporu s medzinárodnými veriteľmi. Problém vznikol po štátnom bankrote Argentíny ešte v roku 2002, po ktorom riešila reštrukturalizáciu svojho dlhu, ale nevedela sa dohodnúť so všetkými veriteľmi.

Slovensko už podľa prezidenta jednu úspešnú firmu v Argentíne má, a to softvérovú spoločnosť Eset. Tá má v Buenos Aires pobočku pre Latinskú Ameriku, kde zamestnáva približne 80 pracovníkov. „Každá jedna ekonomická spolupráca krajiny spája. Eset ukazuje presne to, čo som opakoval aj v Čile, že vzdialenosť v dnešnej dobe nových technológii vôbec neznamená prekážku na rozvoj biznisu. Je to dobrý príklad toho, ako sa môžu naše slovenské firmy presadzovať celosvetovo,“ zdôraznil Kiska.

Z Argentíny si odnáša vlastný dres

Počas návštevy podpísali aj dohodu o spolupráci medzi Esetom a Technickou univerzitou v Buenos Aires, ako aj memorandum o porozumení medzi touto argentínskou univerzitou a Žilinskou univerzitou. To je podľa prezidenta signálom, že meno Slovenska sa v Argentíne šíri veľmi dobre. Kiska si z návštevy pobočky Eset odniesol tiež futbalový dres s číslom argentínskej hviezdy Lionela Messiho.

Kiska sa stretol aj so slovenskými krajanmi žijúcimi v Argentíne, kde sa nachádza najväčšia slovenská komunita v Južnej Amerike. Po oficiálnej návšteve Čile a pracovnej návšteve Argentíny prezident smeruje na Letné olympijské hry do brazílskeho Ria de Janeiro. Zúčastní sa na slávnostnom otváracom ceremoniáli, otvorí Slovenský dom a bude aj pri otvorení Českého domu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej Kiska