Slovenku zaradili Turci medzi pučistov, akademička sa bráni

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat
Hlavné mesto Ankara aj Istanbul majú za sebou noc plnú výbuchov, streľby, vzdušných útokov a nepokojov v uliciach. Vláda uviedla, že pokus o puč sa nevydaril aj vďaka tomu, že do ulíc miest vyšli milióny obyvateľov, ktorí zabránili vzbúrencom uzurpovať si moc. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. augusta (WebNoviny.sk) – Slovenka Sylvia Tiryaki, ktorá 15 rokov žije v Turecku, sa ocitla na zozname údajných pučistov zo zahraničia.

Zoznam šíria turecké noviny podporujúce prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Účasť na júlovom pokuse o prevrat Slovenka odmieta a od novín požaduje ospravedlnenie. V správach o tom informovala RTVS.

Turecké noviny napísali, že krátko pred pučom sa stretlo desať ľudí zo zahraničia s americkým odborníkom na Blízky východ Henrim Barkeyom, medzi nimi i akademička na Istanbul Kültür University S.Tiryaki. Ako ďalej informuje RTVS, turecké noviny ich označili na titulnej strane za agentov CIA, ktorí plánovali pokus o prevrat.

Obrazom: Frakcia armády sa v Turecku pokúsila o štátny prevrat

Slovenka to označila za nezmysel a dodala, že na stretnutí sa zúčastnil aj riaditeľ centra ORSAM, ktoré je napojené na turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Od neúspešného pokusu o puč sú v Turecku čistky, zatvorili mnoho médií, univerzity, o prácu prišlo viac ako 60-tisíc učiteľov, sudcov, vojakov a štátnych zamestnancov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať