Remišová: Predseda parlamentu Danko chce umlčať poslancov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
REMIŠOVÁ
Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 9. augusta (WebNoviny.sk) – Predseda SNS a predseda NR SR Andrej Danko chce podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) zmenami rokovacieho poriadku zabrániť, aby sa v parlamente hovorilo o korupcii, chybách vlády či zlých zákonoch. Ako povedala pre agentúru SITA, niekoľkomesačný boj Andreja Danka proti horalkám a plagátikom priniesol prvé ovocie.

„Výsledkom je dokument, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani v Severnej Kórei. Novela rokovacieho poriadku, pre ktorú Andrej Danko zriadil špeciálnu pracovnú skupinu a zamestnal celý parlamentný inštitút, analýzou zveruje predsedovi parlamentu doteraz nevídané právomoci,“ vyhlásila opozičná poslankyňa.

Hovorí priamo počas vedenia schôdze slovo „koko…“

Remišová upozornila, že predsedajúci bude mať právo okrem výzvy na zachovanie poriadku vykázať poslanca, ktorému odobral slovo, alebo ktorý svojimi prejavmi v rokovacej sále prekročil hranice slušnosti z rokovacej sály. „Zároveň predsedajúci môže prerušiť rokovanie schôdze na ním určený čas, čiže znefunkčniť parlament podľa svojej ľubovôle trebárs aj na rok,“ uviedla s tým, že ak poslanec neuposlúchne, predseda má právo vykázať zo sály všetkých poslancov.

„Pripomínam, že o tom, čo je za hranicou slušnosti a čo už nie, bude rozhodovať človek, ktorého parlamentné mikrofóny zachytili, ako hovorí priamo počas vedenia schôdze slovo „koko…“. Ak by o hraniciach slušnosti rozhodoval čestný a charakterný človek, dalo by sa spoľahnúť na objektívne a nestranné uplatňovanie rokovacieho poriadku tak voči koalícii, ako aj voči opozícii. Andrej Danko však takýmto predsedom nie je,“ vyhlásila Remišová.

Opozičnej poslankyni tiež prekáža, že Danko bol v minulosti spolumajiteľom firmy, ktorá podľa spisu Gorila obchodovala s odpočúvaniami tajnej služby. „Napriek takejto temnej minulosti mal dnes Andrej Danko výrazný vplyv na nomináciu riaditeľa tajnej služby. Andrej Danko bol takisto vo vedení firmy, ktorú za Mečiara sprivatizovala jeho rodina a zakrátko ju pochybným spôsobom priviedla do krachu a zanechala veľké dlhy voči štátu. Osobnostný profil predsedu potvrdzuje, že v skutočnosti nejde o slušnosť v parlamente, ale o umlčanie opozície,“ zdôraznila Remišová.

Andrej Danko má podľa poslankyne za OĽaNO záľubu aj v pokutách. Ak poslanec poruší opakovane poriadok na rokovaní Národnej rady SR, môže podľa návrhu rokovacieho poriadku dostať pokutu až do výšky 4 000 eur. Zároveň predseda parlamentu sám sebe ustanovuje právomoc zaviesť nový typ disciplinárneho konania voči poslancovi a podať mandátovému a imunitnému výboru návrh na začatie disciplinárneho konania. „Vieme si predstaviť, kto bude objektom týchto disciplinárnych konaní,“ povedala Remišová.

Doteraz mohli vystúpiť dvakrát, po novom už len raz

Najviac však Dankovi Remišová vyčíta snahu umlčať poslancov a obmedziť im čas a počet vystúpení v rozprave. Doteraz mohli poslanci vystúpiť v rozprave dvakrát, po novom môžu už len raz. „Pravidlá navrhované pre poslancov však Andrej Danko neplánuje uplatňovať na seba. Podľa navrhovaných pravidiel on môže hovoriť neobmedzene, napríklad aj celý deň, rovnako ako členovia vlády,“ upozornila Remišová, podľa ktorej koaličným poslancom, a najmä poslancom za stranu SNS táto nová úprava neublíži.

„Niektorí zo súčasných poslancov za SNS počas svojho pôsobenia v parlamente nepovedali jediné slovo a drvivá väčšina z nich ani raz nevystúpila v rozprave. Andrej Danko neustále opakuje, že mu ide o vecnú a slušnú diskusiu v Národnej rade SR, no jeho poslanci sa do odborných diskusií ani nezapájajú, väčšinou totiž vo svojich laviciach len ticho sedia. Namiesto diskusie a hľadania najlepších riešení pri prijímaných zákonoch sa tak z parlamentu stáva automat na odsúhlasovanie vládnych návrhov zákonov,“ konštatovala Remišová. Podľa nej je to veľká chyba, pretože potom zákony majú zlú kvalitu a musia sa často meniť, čo komplikuje život ľuďom i podnikom.

Remišová uznáva, že na diskusiu k niektorým jednoduchším zákonom stačí krátky vstup, no niektoré zákony, ako napríklad rozpočet sú komplikovanejšie, nehovoriac o mimoriadnych schôdzach na odvolanie členov vlády za ich pochybenia. „A to je zrejme cieľ Andreja Danka, zamedziť poslancom, aby poukazovali na chyby, zlyhania a korupčné kauzy tejto vlády. Ak sa to nedá ináč, tak na to využil takýto hrubý a hulvátsky spôsob, za ktorý by sa nehanbil ani Ján Slota s Mečiarom dokopy,“ vyhlásila.

Remišová tvrdí, že samotný Andrej Danko okrem nadávania opozičným poslancom a boju proti horalkám, hračkárskym bankovkám a dvojbodke v logu televízie žiadny návrh na zlepšenie života obyvateľov nepredložil. „Andrej Danko svojím pôsobením len dokazuje, že mu nejde o dobro ľudí na Slovensku, ale len o vlastné mocenské ambície a obsadzovanie postov svojimi ľuďmi,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoJán SlotaVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySNS Slovenská národná strana