Roklinu Kyseľ v Slovenskom raji otvoria po 40 rokoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenský raj
Foto: ilustračné, SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 13. augusta (WebNoviny.sk) – Roklinu Kyseľ v Národnom parku Slovenský raj, ktorú pred 40 rokmi uzavreli po ničivom požiari, opäť sprístupnia verejnosti. Štátnej ochrane prírody SR (ŠOP SR) sa po rokoch podarilo nájsť kompromis medzi ochranou prírody a požiadavkami turistickej obce. V rámci projektu s názvom Rozvoj ochrany prírody a chránených území v slovenských Karpatoch sprístupnili spodný úsek rokliny formou feraty, teda zabezpečenej cesty vybavenej istiacimi fixnými lanami a železnými stúpačkami.

„Každý turista musí byť vybavený feratovým setom s tlmičom pádov, prilbou a pevnou protišmykovou obuvou,“ uvádza vo vyhlásení ŠOP SR. Súčasťou turistickej trasy bude aj náučný chodník od ústia rokliny pri Bielom potoku po mostík nad Obrovským vodopádom, ktorý bude prevádzkovať Správa Národného parku Slovenský raj. Úsek od mostíka nad Obrovským vodopádom po rázcestie na Malom a Veľkom Kyseli (náhradná trasa Kyseľ) bude taktiež kompletne zrekonštruovaný a pre turistov zostane celoročne otvorený aj bez potreby mať feratový set.

Roklinu Kyseľ slávnostne otvoria 18. augusta. Správa Národného parku Slovenský raj žiada návštevníkov, aby dovtedy do rokliny nevstupovali. V prípade nelegálneho vstupu pred týmto termínom hrozí pokuta 66 eur. V záujme ochrany prírody bude možné feratu využívať len v období od 15. júna do 31. októbra. „Chodník s feratou umožní návštevníkom obdivovať a zažiť divokú prírodu netradičnou formou, odlišnou od štandardného sprístupnenia, ako ho poznáme z iných roklín,“ konštatuje ŠOP SR.

Kyseľ je tiesňava na východnom okraji planiny Glac, nachádza sa medzi hrebeňmi Pircu a Čertovej sihoti. Jej dĺžka je približne 1,5 kilometra a spád vyše 180 metrov. Na rázcestí v Kyseli sa delí na Veľký a Malý Kyseľ. V tiesňave boli z bezpečnostných dôvodov demontované rebríky. Roklina Kyseľ je národnou prírodnou rezerváciou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať