V Bratislave sa zídu biskupi zo strednej a východnej Európy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nový trnavský arcibiskup prevzal úrad
Ján Orosch (v strede) počas uvedenia do úradu trnavského arcibiskupa, prevzatia kánonického vlastnenia Trnavskej arcidiecézy v zmysle predpisu Kódexu kánonického práva, v Chráme sv. Jána Krstiteľa. Foto: SITA/Ivan Kopčáni

BRATISLAVA 14. augusta (WebNoviny.sk) – Predsedovia biskupských konferencií strednej a východnej Európy budú v Bratislave diskutovať na tému „Migračná kríza a rodina“. Bratislava sa stane dejiskom pracovného summitu biskupov. Do hlavného mesta pricestuje 8. a 9. septembra 2016 štrnásť zástupcov biskupských konferencií, medzi ktorými budú aj dvaja kardináli.

„Summit bude naším spoločným príspevkom k hľadaniu východísk z krízy, ktorú sprevádza migračná vlna, z krízy rodín, a prejavom úsilia o prehĺbenie spolupráce medzi krajinami strednej a východnej Európy. Európa by sa mala vrátiť ku svojim kresťanským koreňom a realizovať účinnú populačnú politiku. Katolícka cirkev chce prispieť k európskej integrácii a zmierňovaniu spoločenského napätia. Budeme sa modliť za všetkých, ktorí trpia vojnou a terorizmom,“ povedal výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Anton Ziolkovský.

Hostia prídu na pozvanie predsedu KBS Stanislava Zvolenského. Pricestujú zástupcovia z takmer všetkých postkomunistických krajín – od Albánska až po Litvu. Chýbať nebudú kardinál Péter Erdő, ktorý je predsedom Rady európskych biskupských konferencií a kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup metropolita. Program pracovného stretnutia sa bude skladať zo štyroch blokov. Na začiatku každého z nich odznie vstupná prednáška a bude nasledovať moderovaná diskusia.

„Z účasti toľkých zástupcov biskupských konferencií sa veľmi tešíme. Považujeme to za prejav ich úsilia, aby hlas Katolíckej cirkvi v čase slovenského predsedníctva k aktuálnym otázkam zaznel silnejšie. Význam

stretnutia zdôrazňuje aj skutočnosť, že sa odohrá krátko pred neformálnym stretnutím hláv štátov alebo predsedov vlád krajín EÚ v Bratislave,“ dodal Ziolkovský.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie KBS Konferencia biskupov Slovenska