Politickí väzni žiadajú upozorňovať na zločiny komunizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jeden z prvých väzňov odsúdených na Slovensku na doživotie po roku 1989 zostáva vo väzbe. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 15. augusta (WebNoviny.sk) – Organizácia Politickí väzni – Zväz protikomunistického odboja žiada ministra školstva Petra Plavčana, aby rezort vydal dodatok k štátnemu vzdelávaciemu programu, ktorý by odporúčal návštevu pamätných miest na zločiny komunistického režimu.

Politickí väzni tak reagujú na to, že ministerstvo školstva už vydalo dodatok k štátnym vzdelávacím programom pre gymnáziá, stredné odborné školy a konzervatóriá, kde odporúča návštevu koncentračných táborov a pamätných miest holokaustu či návštevy miest a obcí, kde boli postihnutí fašistickými represáliami Židia, Rómovia a príslušníci ostatných národov, etník, politických a sociálnych skupín. Organizácia však pripomína, že tam nie je zmienka o krvavých zločinoch komunizmu. Informoval o tom predseda politických väzňov Ján Litecký Šveda.

Politickí väzni už v júli doručili predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi list, v ktorom požadovali, aby sa súčasťou vzdelávacieho programu stali aj návštevy pamätných miest na zločiny komunistického režimu. „Nie je tam odporúčaná návšteva Leopoldova, Ilavy, Justičného paláca v Bratislave, ani ´kárneho kláštora´ Pezinok, či sústreďovacích kláštorov Hronský Beňadik, Šaštín, Jasov, Podolínec, ani partizánmi vyvraždených obcí ako Sklené, ani prípadne český Jáchymov. A spomínať by sme mohli ešte ďalšie,“ upozorňuje organizácia na dodatok k štátnym vzdelávacím programom s tým, že zatajovanie zločinov komunizmu je len pokračovaním prekrúcania histórie.

Sme presvedčení, že práve takéto falšovanie histórie, keď už aj obete sa delia na obete I. a II. triedy, iba prispieva k šíreniu netolerancie a nenávisti medzi mladými ľuďmi, ktorí majú prirodzený cit pre spravodlivosť. Takýmito krokmi, ktorým chýba elementárna vyváženosť, iba zaraďujete Slovensko na perifériu kultúrnej Európy, ku krajinám, kde stále chýba akékoľvek vyrovnanie sa so zločinmi komunistickej totality, ako je Albánsko,“ uvádza Zväz protikomunistického odboja.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR