OĽaNO chce od Danka zastavenie zmien v rokovacom poriadku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igor Matovič
Igor Matovič v sále rozprestrel transparent s nápisom 'Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne' s fotografiami Roberta Kaliňáka a Ladislava Bašternáka. Bratislava, 30. jún 2016. Foto: facebook.com/igor.matovic.7

BRATISLAVA 16. augusta (WebNoviny.sk) – Poslanci za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) chcú, aby predseda NR SR Andrej Danko zastavil proces prípravy nového rokovacieho poriadku.

Predseda parlamentu si síce myslí, že postupuje razantne, no v skutočnosti postupuje skôr splašene. Takýmto štýlom sa rokovací poriadok nemení. Pripisujem to jeho neskúsenosti, keďže je v parlamente naozaj len krátko, a preto chcem poprosiť skúsenejších kolegov poslancov, aby mu s tým pomohli a vysvetlili mu súvislosti,“ vyjadril sa predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO-NOVA Richard Vašečka na tlačovej besede. Vašečka doplnil, že s návrhom nesúhlasia ani koaliční poslanci. Ako príklad uviedol Petra Kresáka (Most-Híd) a sám považuje proces zmeny rokovacieho poriadku za nedemokratický.

Požadujú skupinu zo zástupcov koalície aj opozície

Hnutie na utorkovom grémiu navrhne zastaviť tento proces. „Ak sa má meniť rokovací poriadok, mala by byť vytvorená pracovná skupina zo zástupcov koalície aj opozície. Potom môžeme identifikovať problémy, stanoviť ciele, ktoré chceme dosiahnuť touto zmenou a následne môžeme robiť opatrenia. Toto je štandardný postup v slušnej krajine, Dankov postup taký nie je. Nesúhlasíme s procesom tvorby, ani s filozofiou návrhu,“ doplnil Vašečka.

Podľa Veroniky Remišovej majú byť v demokratickej krajine nastavené férové pravidlá pre koalíciu a opozíciu. Návrh Andreja Danka však má od férovosti ďaleko. „Poslancom pán Danko skráti čas aj počet vystúpení v pléne, na seba a na členov vlády však tieto pravidlá uplatňovať nemieni. Pán Kaliňák bude môcť v pléne rečniť aj celý deň, poslanec na neho môže reagovať len raz a len 20 minút. Treba si uvedomiť, že vláda sa zodpovedá národnej rade a nie naopak. Je absurdné, aby v parlamente požívali členovia vlády väčšie výsady ako volení poslanci,” povedala.

Rozbor rokovacích poriadkov v krajinách EÚ

Počas parlamentných prázdnin Danko zriadil pracovnú skupinu, ktorá pripravuje zmeny rokovacieho poriadku. Potrebu nového rokovacieho poriadku si podľa neho vyžiadali situácie, ktoré za posledné mesiace vznikali počas rokovacích dní v pléne Národnej rady Slovenskej republiky. Príprave rokovacieho poriadku predchádza rozbor rokovacích poriadkov vo viac ako 20 krajinách Európskej únie.

Slušné správanie, čisté a protokolárne oblečenie by mali byť absolútny etalón správania sa v pléne parlamentu,“ povedal Danko a dodáva „…samozrejmosťou musí byť aj dodržiavanie pravidiel, a to bez rozdielu, napríklad zákaz používania mobilného telefónu, konzumácie jedla alebo pitia v pléne parlamentu či natáčania akýchkoľvek videí.“ Novinkou, ktorá sa momentálne pripravuje, bude aj systém presného prideľovania času na diskusiu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoRichard Vašečka
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti