Obrazom: Opozícia pred Bonaparte navrhla generálny protest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Protest proti zlodejom v politike IX.
Účastníci protestu pred bytovým komplexom Bonaparte. Protest proti zlodejom v politike IX. zorganizovali opozičné strany SaS a OĽaNO. Bratislava, 15. august 2016. Foto: SITA/Monika Zaťková

BRATISLAVA 15. augusta (WebNoviny.sk) – Na deviatom proteste za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák pred komplexom Bonaparte v Bratislave sa okrem držiteľov ocenenia Biela vrana ľudom opäť prihovorili aj politici.

Jedným z nich bol poslanec za OĽaNO-NOVA Alan Suchánek, ktorý vyhlásil, že ak predseda vlády Robert Fico do 15. septembra neodvolá ministra vnútra Roberta Kaliňáka, navrhuje na 16. septembra generálny protest. V tento deň bude totiž v Bratislave summit európskych lídrov. „Na tomto proteste nás však musí byť veľa, možno aj 50-tisíc. Vyzývam preto ľudí, aby zavolali kamarátov či známych,“ vyhlásil.

Obrazom: V Bratislave a Poprade žiadali odvolanie Kaliňáka

Na pondelkové zhromaždenie, na ktoré prišlo približne tisíc ľudí, opäť dohliadala polícia a zaobišlo sa bez problémov. Okrem Alana Suchánka sa davu prihovorili poslanci za SaS Peter Osuský aj europoslanec Richard Sulík, či poslanci za OĽaNO-NOVA Igor Matovič a Jozef Viskupič. Pred demonštrujúcich sa postavili aj držitelia ocenenia Biela vrana Ján Mičovský a Ľubica Lapinová. Podľa Mičovského je Bonaparte symbolom najväčšieho problému tejto krajiny a našou slovenskou Bastilou.

Som presvedčený, že budova aj ľudia padnú. Padla Bastila, padne Bonaparte a padnete aj vy,“ odkázal Ficovi a Kaliňákovi. Lapinová, ktorá tiež získala ocenenie Biela vrana, pripomenula: „Na Slovensku je to tak, že niekto vykonáva svoju prácu svedomito, príde o ňu.“ Ako na nich nadviazal líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, v manželke premiéra Roberta Fica sa podľa neho láme svedomie, „keďže na minulotýždňovom proteste ľuďom z bytu v Bonaparte zakývala.“ Atmosféru protestu dotvárala kapela YPS. Ľudia Kaliňáka niekoľkokrát vypískali. Za zvuku bubna kričali „Odstúpiť!“ či „Hanba!“ Protest opäť organizátori uzavreli hymnou Slovenskej republiky.

Protest proti zlodejom v politike IX.
Foto: SITA/Monika Zaťková

Podľa opozície by mal predseda vlády Robert Fico odvolať Kaliňáka, pretože obchodoval s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý zo spáchania daňových podvodov. Zároveň od Fica požadujú, aby sa vysťahoval z bytového komplexu Bonaparte, pretože bol postavený za peniaze z daňových podvodov. Fico má navyše podľa opozície v komplexe zvýhodnené lacné nájomné, čo považujú za úplatok. Opoziční politici tiež odôvodňujú organizovanie demonštrácií tým, že im vládna koalícia zabránila prerokovať tieto záležitosti na pôde parlamentu. Mimoriadne schôdze o vyslovení nedôvery Kaliňákovi aj Ficovi zvolané na začiatku leta totiž presunuli až na koniec riadnej septembrovej schôdze. Opozičné subjekty v tom vidia obmedzovanie možnosti vykonávať mandáty svojich poslancov a tým aj porušenie ústavy.

Protest proti zlodejom v politike IX.
Foto: SITA/Monika Zaťková

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alan SuchánekIgor MatovičJán MičovskýJozef ViskupičLadislav BašternákPeter OsuskýRichard SulíkRobert FicoRobert Kaliňák