Slovenské predsedníctvo v EÚ pritiahlo takmer 1600 delegátov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sk pres
Pohľad na kvetinové logo SK PRES počas slávnostného odhalenia pred historickou budovou Slovenského národného divadla (SND). Bratislava, 29. jún 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 16. augusta (WebNoviny.sk) – Za prvý mesiac slovenského predsedníctva, v júli, sa uskutočnilo vyše päťdesiat politických a expertných podujatí, z toho približne dve tretiny na Slovensku.

Bratislavu navštívilo takmer 1 600 delegátov zo 45 krajín a asi tri stovky novinárov z vyše 20 krajín. Uvádza sa to na oficiálnej internetovej stránke SK PRES.

Slovenské predsedníctvo podľa tlačovej správy dosiahlo aj niekoľko úspechov, napríklad dohodu členských štátov o rozpočte EÚ na budúci rok, ako aj otvorenie dvoch kapitol v prístupovom procese so Srbskom. „Kompromisný návrh predsedníctva vo veci budúcoročného rozpočtu Únie členské štáty odsúhlasili v rekordnom čase – 18 dní po predložení návrhu Európskou komisiou,“ informuje stránka SK PRES. Podľa hlavného vyjednávača slovenského predsedníctva pre rozpočet EÚ Vazila Hudáka návrh „ponúka primerané prostriedky na stimuláciu rastu, vytváranie pracovných miest, posilnenie bezpečnosti v EÚ i mimo nej, ako aj na riešenie migračnej krízy„. Na jeseň začne slovenské predsedníctvo o návrhu rozpočtu rokovať s Európskym parlamentom.

Ďalším dôležitým výsledkom predsedníctva je otvorenie dvoch rokovacích kapitol v prístupovom procese so Srbskom. Jednou z priorít SK PRES je posilnenie dôveryhodnosti procesu rozširovania. Počas medzivládnej konferencie, ktorú viedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, Únia otvorila dve dôležité a náročné kapitoly. Jednou z nich je súdnictvo a základné práva a druhou spravodlivosť, sloboda a bezpečnosť.

V Bratislave bola po neformálnom rokovaní ministrov zodpovedných za konkurencieschopnosť oficiálne predstavená Bratislavská deklarácia mladých výskumníkov, ktorá bude v novembri predložená na rokovanie Rady EÚ v Bruseli. Deklarácia je zhrnutím ambícií, problémov a ich riešení v oblasti výskumu na všetkých úrovniach – od stredných škôl po post-doktorandské pozície. Navrhuje napríklad zavedenie individuálnych grantov pre výskumníkov na základe ich inovačnej myšlienky či možnosť mobilít medzi súkromným a verejným sektorom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák