Stranu Sieť opustilo päť poslancov, chcú spoluprácu s Mostom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Podpredseda Siete Andrej Hrnčiar
Podpredseda strany #Sieť Andrej Hrnčiar počas vyhlásenia pre médiá v priebehu TB po skončení rokovania predsedníctva v sídle strany. Bratislava, 13. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 16. augusta (WebNoviny.sk) – Pätica poslancov NR SR za stranu Sieť na čele s Andrejom Hrnčiarom odchádza zo strany. Poslanci chcú rokovať s poslaneckým klubom strany Most-Híd o možnosti vstúpiť do tohto klubu.

Včera sme sa stretli s novým predsedom Siete Romanom Brecelym. Na tomto stretnutí sme nedostali žiadne záruky na odstránenie dôvodov, pre ktoré sme založili platformu Za zodpovednú politiku. Ani po sobotňajšom sneme sa v strane Sieť nič nemení, neexistuje žiadna garancia zmeny spôsobu doterajšej komunikácie a štýlu práce. Nemôžeme ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane,“ uvádza sa vo vyhlásení poslancov, ktoré dnes poskytli agentúre SITA.

Odchod poslancov podľa politológa pre koalíciu nič neznamená

S poslaneckým klubom Mostu-Híd chcú rokovať na základe programovej blízkosti. „V rámci neho by sme chceli pokračovať v presadzovaní zodpovednej politiky a podieľať sa na plnení Programového vyhlásenia vlády SR,“ uvádza pätica poslancov. Okrem Hrnčiara sú pod vyhlásením podpísaní poslanci Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor a Igor Janckulík.

Pätica poslancov okolo Andreja Hrnčiara sa nezúčastnila ani na sobotňajšom mimoriadnom sneme Siete. Z rokovania odišli, pretože nepresadili pri schvaľovaní programu, aby delegáti najskôr rokovali o tom, aby snem zrušil rozhodnutie Radoslava Procházku o zbavení funkcií Andreja Hrnčiara a Martina Fedora.

Odchod piatich poslancov NR SR zo strany Sieť z hľadiska fungovania a stability súčasnej vládnej koalície nič neznamená. Pre agentúru SITA to dnes povedal politológ Grigorij Mesežnikov. „Pre koalíciu to veľký význam nemá, pretože Sieť bez ohľadu na to, či zostane mimo strany Most-Híd, demonštruje svoju lojalitu vládnej koalícii. Vládna koalícia si teda zachová väčšinu a kľúčová otázka jej udržateľnosti je vyriešená,“ povedal Mesežnikov. Dodal, že v prípade vstupu piatich poslancov Siete do strany Most-Híd sa pozícia Mosta vo vládnej koalícii posilní. Jeho posilnené postavenie sa však nepremietne do nejakých pozícií v štátnej správe, pretože pre stranu je dôležitejšie, aby si udržala volebnú podporu, ktorú momentálne má.

Podľa Brecelyho nemali dôvod na odchod

Na odchod pätice poslancov zo Siete nie je podľa predsedu strany Romana Brecelyho žiadny relevantný dôvod. Ako povedal pre agentúru SITA, jedinou ich zásadnou výhradou bolo pôsobenie predchádzajúceho predsedu Radoslava Procházku, ktorý sa v záujme udržania jednoty strany na sneme vzdal svojej funkcie a dal tak priestor novej krvi. „Žiadne ďalšie výhrady neodzneli ani na včerajšom stretnutí a dodnes mi nie sú známe. Z celej doterajšej komunikácie skupiny poslancov je zrejmé, že zo strany boli rozhodnutí odísť už dávno pred snemom a že ich jediným cieľom bolo vlastnej strane čo najviac ublížiť,“ vyhlásil Brecely. V tejto chvíli vníma túto skupinu poslancov ako pekný darček pre každého, kto ich bude chcieť politicky kanibalizovať. „Všetky ďalšie otázky bude na svojom najbližšom zasadnutí riešiť predsedníctvo Siete,” dodal.

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka odvolal 17. júna prvého podpredsedu strany Sieť Andreja Hrnčiara. Dôvodom malo byť rokovanie s predsedami strán Smer-SD a Most-Híd o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za Sieť na jednej strane a stranami Smer-SD a Most-Híd na druhej strane mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov Siete. Z rovnakého dôvodu odvolal z funkcie člena predsedníctva a spoluorganizátora tohto postupu Martina Fedora.

Vedenie strany vraj lanári poslancov

Vedenie strany Sieť kontaktovalo podľa Andreja Hrnčiara jedného z trojice poslancov, ktorí opustili po voľbách hnutie Sme rodina – Boris Kollár. Dôvodom má byť snaha Siete získať do strany niekoľko poslancov. Kontakt agentúre SITA potvrdil jeden z trojice Rastislav Holúbek. „Dostal som sms správu, či sa nestretneme, som však na dovolenke, budem to riešiť, keď sa vrátim,“ povedal pre agentúru SITA Holúbek. Okrem neho z hnutia Sme rodina vystúpil Peter Marček, ten však povedal, že jeho nikto nekontaktoval. Zo Sme rodina odišla aj Martina Šimkovičová.

V Sieti z pôvodných 11 poslancov ostávajú dvaja – Alena Bašistová a Radoslav Procházka, ktorého však predsedníctvo Slovenskej advokátskej komory navrhlo ako kandidáta na funkciu dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alena BašistováAndrej HrnčiarBoris KollárGrigorij MesežnikovIgor JanckulíkKatarína CséfalvayováMartin FedorMartina ŠimkovičováPeter MarčekRadoslav Procházka
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky