Zmizli hárky s podpismi proti hazardu, OĽaNO podáva žalobu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hazard
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. augusta (WebNoviny.sk) – Z odovzdanej petície proti hazardu v Bratislave zmizlo 3 039 hárkov, pričom na jednom hárku je 16 – 17 podpisov. Informoval o tom v Bratislave na brífingu primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Petičnému výboru sa podarilo vyzbierať 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Na to, aby bola petícia úspešná, samosprávy potrebovali vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov.

Dnes ráno som dostal od oddelenia petícií v Bratislave písomné potvrdenie, že skutočný fyzický počet hárkov je odlišný od toho, ktorý sme komunikovali ako petičný výbor,“ povedal primátor a zároveň predseda petičného výboru. Hárky výbor odovzdal 29. júna na poslednom mestskom zastupiteľstve pred prázdninami. Ak sa podľa Nesrovnala potvrdí, že „sa manipulovalo s hárkami, išlo by o bezprecedentný útok proti Bratislavčanom, o mafiánsky útok proti Bratislave a o brutálny pokus zastaviť Bratislavu na ceste medzi moderné európske mestá“. Dodal, že je z toho zhrozený.

Vôľa Bratislavčanov je nespochybniteľná

Musíme zistiť, čo sa stalo. Spravíme tak ako petičný výbor, pričom musíme zdokumentovať manipuláciu s hárkami od vyzbierania až po dnešok. To isté musíme spraviť aj ako mesto Bratislava,“ povedal s tým, že ak sa ukáže, že hárky skutočne chýbajú, okamžite bude ako predseda výboru iniciovať podanie trestného oznámenia na Generálnu prokuratúru SR, resp. na orgány činné v trestnom konaní.

Vôľa Bratislavčanov je však podľa Nesrovnala nespochybniteľná, pretože existujú kópie hárkov. Ako vysvetlil, existujú relevantné právne interpretácie, ktoré hovoria o tom, že môžu byť použité aj tieto kópie. „Tým sme urobili mafiánom škrt cez rozpočet. Ako predseda a primátor spolu s kolegami urobíme všetko pre to, aby vôľa petičiarov a Bratislavčanov, ako aj duch a cieľ petície, boli naplnené,“ povedal Nesrovnal s tým, že mafiánske metódy ich nezastavia ani nezastrašia.

Ivo Nesrovnal však opakovane nechcel povedať, kde sa petičné hárky nachádzali a ako je možné, že zmizli. „Nevieme čo, kedy a ako sa stalo,“ poznamenal a povedal, že hárky boli uložené všelikde. Nechcel špekulovať ani o tom, kedy hárky zmizli. Zároveň však priznal, že si vie predstaviť, komu by to vyhovovalo a kto by profitoval z toho, aby bola petícia ohrozená. „No nebudem špekulovať. Postupujeme ďalej,“ doplnil. Zvyšné hárky sú momentálne uložené na bratislavskom magistráte.

Na trestnom oznámení pracujú

Ako povedal Nesrovnal, počet podpisov je dostatočný na to, aby pokračovali v príprave všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o regulácii hazardu v Bratislave. Na druhej strane poznamenal, že počet na hárkoch by bol dostatočne relevantný na to, aby sa to celé spochybnilo, no „týmto smerom nejdeme„. Všeobecne záväzné nariadenie musí následne schváliť mestské zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou, pričom na ňom už pracujú. „Chceme ho s mestskými časťami, poslancami, starostami a petičným výborom predložiť na mestské zastupiteľstvo ešte tento rok,“ povedala Nesrovnal s tým, že účinné by následne malo byť od budúceho roka.

Starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory a zároveň bývalý predseda petičného výboru Ján Mrva si myslí, že primátor mal podať trestné oznámenie hneď, ako zistil, že hárky zmizli. „Som šokovaný z toho, že sa na magistráte niečo také odohralo. Na každom úrade sú monitorované verejné priestory ako aj chodby, a to práve pre korupciu, kriminalitu a krádeže,“ vysvetlil. Zvažuje, že sám podá trestné oznámenie, no nevie, či môže, a preto sa o tom musí poradiť s právnikmi.

Člen petičného výboru a starosta mestskej časti Bratislava – Lamač Peter Šramko nechcel odpovedať na otázku, či boli hárky uložené na magistráte, no pripomenul, že „hárky boli na magistráte odovzdané„. Nechce však skúmať ani sa sústrediť na to, kde bola petícia uložená. „Viem len to, že sme ju odovzdali do podateľne magistrátu. Všetko ostatné sú domnienky,“ doplnil s tým, že na magistráte už na trestnom oznámení pracujú.

Podľa Asociácie zábavy a hier je petícia neoprávnená

Sme nepríjemne zaskočení situáciou, ktorá vznikla,“ povedala pre médiá hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová. Ako pokračovala, asociáciu od začiatku zastupujú právne agentúry, podľa ktorých je petícia neoprávnená a samotné všeobecne záväzné nariadenie by bolo protiprávne. „Snažíme sa hrať fér, aj keď nás nikdy nikto neprizval k žiadnym dialógom,“ poznamenala s tým, že od začiatku sa bránia právnym spôsobom.

Na primátorove slová o tom, že si vie predstaviť, komu by situácia vyhovovala, povedala len toľko, že „my sme tí poslední, komu vyhovuje, aby sa na nás v tomto smere vrhalo zlé svetlo„. „To, čo sa stalo, si vysvetľujeme tak, že asi nebolo podpisov toľko, koľko bolo potrebných. Po viac ako roku veľkého kriku okolo hazardu a petície by možno bolo nepríjemné niektorým ľuďom povedať, že podpisov nevyzbierali dostatok, tak je asi jednoduchšie povedať, že zmizli,“ uzavrela Lukáčová.

Poslanci OĽaNO-NOVA podávajú žalobu

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) za hnutie OĽaNO-NOVA podávajú trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Ako sa ďalej píše v tlačovej správe hnutia, ktoré agentúre SITA poskytol jeho hovorca Dano Mitas, robia tak preto, že primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal trestné oznámenie zatiaľ nepodal.

Informácia, že z bratislavského magistrátu zmizla podstatná časť podpisových hárkov z petície proti hazardu je pre mňa šokujúca. Keďže som sama zbierala podpisy proti hazardu, viem, aké je ťažké vyzbierať čo i len tisíc. Čin je o to závažnejší, že na hárkoch boli osobné údaje ľudí, ktorí petíciu podpísali. Tento skutok je pokusom o zmarenie snahy o obmedzenie herní v Bratislave. Z krádeže môžu mať úžitok najmä prevádzkovatelia herní a z tohto skutku vidíme aj povahu hráčskeho biznisu,“ vyhlásila poslankyňa Veronika Remišová.

Trestné oznámenie podáva Remišová spolu s kolegom z poslaneckého klubu a mestským poslancom Gáborom Grendelom. „Táto primitívna krádež nemôže byť zámienkou na neschválenie nového všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta k regulácii hazardu. Naopak, malo by to urýchliť proces jeho predloženia zo strany magistrátu,“ doplnil Grendel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivo NesrovnalJán MrvaVeronika Remišová