Elektronické lístky spustia v Bratislave od septembra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mhd, autobus
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 20. augusta (Webnoviny.sk) – Nové elektronické lístky na cestovanie v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) spustia 1. septembra. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Kukurová. Elektronické cestovné lístky budú o desať percent lacnejšie ako papierové cestovné lístky. Podľa Kukurovej si ľudia môžu dobiť kredit od pondelka 29. augusta, lístok si však budú môcť kúpiť až od začiatku septembra.

Elektronický cestovný lístok si cestujúci kúpi po vstupe do vozidla. V označovači si zvolí požadovaný druh cestovného lístka a priloží čipovú kartu. Označovač stiahne cenu lístka z kreditu na karte a ten ostane zapísaný v pamäti karty, v prípade kontroly cestujúci revízorovi ukáže len čipovú kartu. Pri kúpe lístka u vodiča prepravcu Slovak Lines priloží cestujúci k predajnému zariadeniu kartu tak ako doteraz. Tento lístok sa môže kombinovať aj s predplatným cestovným lístkom v bratislavskej MHD, s tzv. električenkou. Držiteľ tejto karty si na ňu môže dobiť kredit a cestovať s ňou po celom kraji. Označovače budú vo vozidlách bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD), vo vozidlách Slovak Lines a na železničných staniciach v Bratislavskom kraji.

Ak si chce cestujúci zabezpečiť elektronický cestovný lístok, potrebuje čipovú kartu, na ktorej bude mať kredit na cestovanie. Tento systém akceptuje čipové karty Dopravného podniku Bratislava, Slovak Lines a žiacke a študentské karty ISIC. Karty Železničnej spoločnosti Slovensko ľudia využívať nemôžu. Cestujúci zaplatí za kartu poplatok, aký si určia prepravcovia, plus si na ňu dobije kredit. Minimálna výška kreditu je päť eur, maximálne môže mať cestujúci na karte 150 eur.

Platnosť vloženého kreditu je neobmedzená. Elektronický cestovný lístok si môžu záujemcovia dobiť na predajných miestach Dopravného podniku Bratislava, na predajných miestach a autobusov Slovak Lines. Kredit bude možné dobiť aj elektronicky cez internetové stránky týchto prepravcov a aj v multifunkčných automatoch, ktoré BID umiestňuje po Bratislavskom kraji. Multifunkčné automaty nájdu cestujúci na niektorých železničných staniciach v kraji i na električkových zastávkach na trati do bratislavskej Petržalky.

Podrobnejšie informácie cestujúcim poskytnú na linke +421 948 102 102.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia