Začali sa výjazdové rokovania vlády, prvé hostil Sabinov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico (vľavo) pred výjazdovým rokovaním vlády v Sabinove. Sabinov, 22. august 2016. Foto: SITA/Viktor Zamborský

SABINOV 22. augusta (WebNoviny.sk) – Znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Sabinov podporou vytvorenia 1 115 pracovných miest a investíciami vo výške minimálne 82 miliónov eur v najbližších štyroch rokoch je cieľom opatrení prijatých na pondelkovom výjazdovom rokovaní vlády SR v Sabinove, na ktorom ministri schválili Akčný plán rozvoja okresu.

Sabinov patrí medzi dvanásť okresov, ktoré boli v zákone o podpore najmenej rozvinutých regiónov definované ako okresy s vysokou mierou nezamestnanosti. Na Slovensku je okresom so siedmou najvyššou nezamestnanosťou. Jej výška k 31. 12. v rokoch 2012 – 2015 sa pohybovala medzi 28,4 % a 18,69 %, kým za rovnaké obdobie bola miera nezamestnanosti na Slovensku 14,44 %, resp. 10,63 %.

Firmy nevedia nájsť vhodných uchádzačov

Ako na tlačovej besede po zasadnutí vlády uviedol premiér Robert Fico, štruktúra nezamestnaných je tu podobná ďalším takýmto okresom – ide o dlhodobo nezamestnaných, nezamestnaných s nízkou kvalifikáciou a ľudí, ktorí nechcú pracovať z dôvodu, že sú v exekučnom konaní.

Mnohé firmy pritom napriek vysokej nezamestnanosti vraj nevedia nájsť vhodných uchádzačov a štruktúra nezamestnaných nezodpovedá požiadavkám praxe, čo je podľa premiéra výzva pre duálne vzdelávanie a zriaďovateľov základných a stredných škôl. Podľa Fica má región vhodné podmienky na rozvoj poľnohospodárstva, ale je v ňom zamestnaných menej ľudí ako je celoslovenský priemer. „Hovoríme hlavne o nekvalifikovanej pracovnej sile, ktorá by mohla nájsť v tejto oblasti svoju prácu,“ poznamenal Fico.

Prijatý Akčný plán je podľa premiéra realistický. Pôvodne v ňom uvažovali o väčšom počte vytvorených pracovných miest. „Vieme však ako ťažko sa pracuje v tomto regióne s ľuďmi, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, nemajú žiadnu kvalifikáciu a pracovné návyky. Nechceme ťahať medové motúzy popod nos, ale chceme byť realistickí,“ uviedol Fico.

Do okresu vyčlenia desiatky miliónov

Až do roku 2020 vláda vyčlení do okresu z verejných zdrojov 57,9 milióna eur a zo súkromných zdrojov sa bude snažiť zmobilizovať 21,9 milióna eur. „Podpora ide do oblastí, ktoré boli identifikované ako najperspektívnejšie z pohľadu vytvárania pracovných miest,“ uviedol. Do roku 2020 chce vláda vytvoriť v okrese 1 115 nových pracovných miest. „Výrazne to ovplyvní mieru nezamestnanosti, pretože je to pätina nezamestnaných ľudí v okrese,“ uviedol Fico.

Ako dodal, k dispozícii je okresu aj regionálny príspevok vo výške 3,84 milióna eur určený na konkrétne projekty. Financie budú vyčlenené počas štyroch rokov, pričom 500-tisíc eur vyčlenia v tomto roku, po 850-tisíc eur v ďalších troch rokoch a 790-tisíc eur v roku 2020. Najviac peňazí vo výške 465-tisíc eur pritom dostanú mestá a obce na vybudovanie cyklochodníkov na dochádzanie za prácou.

Ďalšia podpora sa týka založenia a budovania koordinačného centra pre rozvoj okresu, výstavby voľnočasových, oddychových a rekreačných zón či podporu a rozvoj vidieckeho turizmu v okrese. Na zvýšenie kapacít sociálnych zariadení v obciach Pečovská Nová Ves, Kamenica, Ražňany pôjde takmer 300-tisíc eur, ďalších 200-tisíc eur je určených pre stredisko Skleroza Multiplex.

Ujde sa mestám aj obciam

Na zvýšenie kvality predprimárneho vzdelávania a kapacít o približne 330 miest v materských školách dostane mesto Lipany a päť ďalších obcí spolu 150-tisíc eur, ďalších 140-tisíc je určených pre základné školy na rekonštrukciu učební a zriadenie dielní. Osem obcí si zase rozdelí 675-tisíc tisíc eur na vytvorenie minimálne 120 pracovných miest v sociálnych podnikoch, ktoré majú priniesť prepojenie na medzitrh práce, tréningové centrá a rekvalifikačné kurzy. Najviac financií vo výške 150-tisíc eur z toho pôjde do obce Jarovnice, mesto Lipany dostane 140-tisíc a Sabinov 100-tisíc eur.

V tomto roku by vyčlenených 500-tisíc eur chceli v okrese podľa primátora Sabinova Petra Molčana vyčleniť na predprimárne vzdelávanie a pilotné projekty obecných sociálnych podnikov. Najviac pracovných miest by podľa neho mali na základe Akčného plánu vytvárať podnikateľské subjekty. Na jeho základe majú záujem expandovať najväčšie etablované firmy a zároveň je zhruba päť nových subjektov v oblasti potravinárstva, strojárenstva a stavebníctva, ktoré majú záujem vytvoriť nové prevádzky. „Z ambície vytvoriť vyše 1 100 pracovných miest do roku 2020 by zhruba 750 malo vzniknúť práve u podnikateľských subjektov,“ dodal Molčan.

Rokovanie v Sabinove bolo prvým zo série deviatich výjazdových rokovaní vlády v okresoch s vysokou mierou nezamestnanosti. Po Sabinove bude vláda rokovať v utorok 23. augusta v Sobranciach a v stredu 24. augusta v Trebišove. Na 30. augusta je naplánované rokovanie vo Vranove n/Topľou a 31. augusta vo Svidníku. Siedmeho septembra by mali byť dve rokovania vlády – v Poltári a vo Veľkom Krtíši a 13. a 14. septembra je naplánované výjazdové rokovanie v Revúcej a Rožňave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR