Hranice medzi Slovenskom a Maďarskom sa zmenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
štátna hranica
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 24. augusta (WebNoviny.sk) – Hranice medzi Slovenskom a Maďarskom sa zmenia, a to na základe návrhu ústavného zákona o súhlase so zmenami štátnej hranice. Materiálom sa bude zaoberať vláda, dohodnutú zmenu však musia schváliť aj poslanci Národnej rady SR. Keď kabinet návrh zákona odobrí, odporučí poslancom, aby s ním súhlasili.

Návrh zákona prerokuje parlament

Premiér musí vládny návrh ústavného zákona predložiť na prerokovanie parlamentu, minister vnútra ho musí odôvodniť. Zákon vstúpi do platnosti vtedy, keď začne platiť po súhlase poslancov Zmluva medzi Slovenskou republikou a Maďarskom o štátnej hranici podpísanej v Amsterdame v januári tohto roku.

Vláda 3. júna 2015 schválila návrh na uzavretie zmluvy medzi Slovenskom a Maďarskom o štátnej hranici, zmluvu podpísali v Amsterdame.

„Hlavným dôvodom novej zmluvy je potreba zmeny charakteru spoločnej štátnej hranice s Maďarskom na hraničných vodných tokoch z pohyblivej na nepohyblivú, teda nezávislú od prirodzených zmien korýt hraničných riek. Zmluvou sa súčasne upravuje výmena častí štátneho územia v rovnakej rozlohe, teda v pomere 1:1. Výmenou sa zohľadnia vykonané vodohospodárske a iné stavebné práce,“ vysvetlila pre agentúru SITA Marta Fabianová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Zmena sa do budúcnosti pripravuje aj s Rakúskom a Poľskom

Podľa slovenskej ústavy treba zmeny štátnej hranice Slovenska schváliť ústavným zákonom. „Predpokladáme, že ústavný zákon o súhlase so zmenami štátnej hranice medzi Slovenskou republikou a Maďarskom bude predložený do medzirezortného pripomienkového konania v lete,“ doplnila Fabianová.

V súčasnosti platný charakter pohyblivej štátnej hranice na hraničných tokoch totiž spôsobuje zdĺhavé právne riešenia dôsledkov prirodzených zmien polohy koryta hraničných vodných tokov, ktorým sa štátna hranica prispôsobuje.

„V častiach štátneho územia, ktoré sa v dôsledku zmien štátnej hranice oddelia od štátneho územia Slovenskej republiky alebo Maďarska a pripadnú druhej zmluvnej strane, sa nenachádzajú trvalo osídlené územia,“ vysvetlilo ministerstvo vnútra. Nadobudnutím platnosti sa skončí platnosť Zmluvy medzi Československou republikou a Maďarskou ľudovou republikou o úprave režimu na štátnych hraniciach, ktorú podpísali 13. októbra 1956 v Prahe.

Takáto zmena sa do budúcnosti pripravuje aj s Rakúskom a Poľskom. „Do budúcnosti sa pripravuje aj bilaterálna dohoda o zmene doterajšieho pohyblivého charakteru na slovensko-poľskej štátnej hranici na hraničných vodných tokoch na nepohyblivý. Je to v štádiu príprav, expertné rokovania sa ešte nezačali, obidve strany však vyjadrili predbežné súhlasné stanovisko,“ doplnila Fabianová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Vláda SR