Vláda podľa opozície riadi aj poštu, nerozoslali Kališpeciál

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pred komplexom Bonaparte sa konal desiaty protest proti Kaliňákovi
Účastníci protestu pred bytovým komplexom Bonaparte. Protest proti zlodejom v politike X. zorganizovali opozičné strany SaS a OĽaNO. Bratislava, 22. august 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 25. augusta (WebNoviny.sk) – Vláda neumožňuje opozičným stranám SaS a OĽaNO vykonávať ich prácu, Slovenská pošta nedodržala zmluvu a nedistribuovala politickým stranám 12-stranové noviny Kališpeciál o kauze Bašternák. Povedali to dnes na tlačovej besede lídri strán Richard Sulík (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO).

Opozičná rada vytvorila noviny, ktoré majú občanom Slovenska priblížiť kauzu Bašternák a dôvody, pre ktoré žiadajú odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie a aby sa premiér Robert Fico vysťahoval z bytového komplexu Bonaparte, ktorý postavil podnikateľ Ladislav Bašternák.

Vydali sme Kališpeciál, ktorý sa zaoberá iba témou kauzy Bašternák. Noviny sme vytlačili v českej tlačiarni v náklade dva milióny kusov. Slovenská pošta nám mala podľa uzatvorenej zmluvy zabezpečiť distribúciu do všetkých slovenských domácností,“ vysvetlil Matovič. Hoci vo štvrtok mali byť noviny rozdistribuované, pošta s tým doposiaľ nezačala a podľa slov opozície si hľadá nezmyselné výhovorky. Matovič dodal, že noviny sú riadne zaregistrované na ministerstve kultúry, a teda Pošta nemala právo noviny nerozdistribuovať.

Podľa neho je toto dôkaz toho, že vládny zlepenec sprivatizoval aj Slovenskú poštu. „Na túto sabotáž budeme reagovať podnetom na poštového ombudsmana, ktorým je Ján Jasovský, a tiež budeme iniciovať mimoriadny parlamentný výbor, kde budeme chcieť vysvetlenie od ministra dopravy, ako sa môže stať takáto sabotáž, a zvažujeme aj právne kroky,“ priblížil ďalšie kroky opozície

Obrazom: Pred komplexom Bonaparte sa konal desiaty protest proti Kaliňákovi

Zároveň opoziční predstavitelia vyjadrili svoju nespokojnosť s prejavmi predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) na tlačovej besede v stredu. „Vyzývame pána Danka, aby návrh novely rokovacieho poriadku stiahol a sadol si s opozíciou za jeden stôl. Ponúkame konštruktívnu spoluprácu. Odmietame takéto presadzovanie hrubou silou. Je žiaduce, aby rokovací poriadok vznikol na základe dohody všetkých poslaneckých klubov,“ uzavrel Sulík.

Slovenská pošta sa bráni. Podľa hovorkyne Ivety Dorčákovej mali na doterajšie nerozposlanie časopisu dôvody. Objednávateľ podľa nej najprv žiadal o distribúciu tlače podanej ako neadresná zásielka (leták). „Táto bola neodporučená k distribúcii z dôvodu, že týmto obsahom môže byť zasiahnuté do osobnostných práv človeka,“ vysvetlila Dorčáková s tým, že v prípade letákov nesie pošta zodpovednosť za obsah, a to v postavení šíriteľa reklamy. O pár dní však tlač „bola podaná už ako periodikum, preto pošta bezodkladne požiadala podávateľa o potvrdenie, či ide o riadne zaregistrovanú periodickú tlač„.

Pošta tiež požiadala ministerstvo kultúry o informáciu, či daný materiál spĺňa všetky zákonom stanovené náležitosti, ktoré by ako periodická tlač mal spĺňať. „Podávateľ bol informovaný o požiadavke na ministerstvo ako aj o čo najskoršie doplnenie informácií, aby mohla byť tlač riadne distribuovaná. Do dnešného dňa sme požadované informácie nedostali,“ dopĺňa hovorkyňa s tým, že ak by dostali doplnenie informácií, celú distribúciu by v zmluvnej lehote dodržali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičJán JasovskýLadislav BašternákRichard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a SolidaritaSlovenská pošta