Začínam mať pred Bratislavským summitom rešpekt, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Premiér Robert Fico pred začiatkom rokovania so svojimi kolegami z Visegrádskej štvorky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vo Varšave. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 26. augusta (WebNoviny.sk) – Premiér Robert Fico začína mať rešpekt pred Bratislavským summitom, ktorý sa koná 16. septembra. Prispela k tomu čulá diplomatická aktivita pred summitom. Keď summit navrhoval, mal pocit, že pôjde o bežnú výmenu názorov na to, ako by mala fungovať Európska únia po odchode Veľkej Británie.

„Keď však sledujem neuveriteľne čulú diplomatickú aktivitu, začínam mať obrovský rešpekt. Ten rešpekt vyplýva z toho, že sú tu obrovské očakávania, ale aj pomerne rozdielne názory,“ povedal Fico pred začiatkom rokovania so svojimi kolegami z Visegrádskej štvorky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vo Varšave.

Rozdielne názory medzi krajinami sú podľa Fica hlavne na otázku, či EÚ potrebuje zmeny, ktoré si vyžadujú otváranie európskych zmlúv. Podľa premiéra sú krajiny, ktoré zmluvy chcú otvoriť, iné krajiny tvrdia, že Únia také hlboké zmeny nepotrebuje a ďalšie krajiny zase hľadajú zlatú strednú cestu.

„Je potrebné, aby sme si priblížili svoje postoje. Nemôžeme si dovoliť v Bratislave zlyhať, to by bol ten najhorší signál pre európsku verejnosť,“ povedal Fico s tým, že Bratislavský summit by mal naštartovať diskusiu o budúcnosti EÚ. Na summite sa chce s lídrami dvadsaťsedmičky venovať témam ako bezpečnosť, a to nielen o vnútornej bezpečnosti, nielen v súvislosti s terorizmom, ale aj ekonomickej bezpečnosti. „Hospodárske a sociálne témy musia byť súčasťou,“ priblížil Fico. Ďalej by sa mal rozoberať aj vzťah členských krajín s európskymi inštitúciami. Fico chce tiež navrhnúť ďalšiu tému, a to tému s názvom Európska únia ako silný globálny hráč.

Jeho partneri z V4 dodali, že si prajú, aby sa venovali témam, ktoré EÚ spájajú a nie rozdeľujú. Ostatní partneri hovorili na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutočnila ešte pred rokovaním, najmä o bezpečnosti. Maďarský premiér Viktor Orbán sa dokonca vyslovil za spoločnú európsku armádu. Na júlovom stretnutí o európskej armáde zase hovoril český partner Bohuslav Sobotka. Poľsko, ktoré zastupovala premiérka Beata Szydlová, v súvislosti s bezpečnosťou hovorilo najmä o podpore krajín, kde sú vojenské konflikty. Zároveň navrhuje také zmeny, aby „Európska únia bola vnímaná ako riešenie problému, a nie ako problém samotný“.

Nemecká kancelárka Merkelová uviedla, že je za zlepšenie digitalizácie, v ktorej ešte zaostávame. Podľa jej slov chce v súvislosti so summitom zdôrazniť to, čo máme spoločné, aby sme sa pohli vpred. Pokiaľ ide o migráciu, kľúčovým je podľa nej register prichádzajúcich a odchádzajúcich zo schengenu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Beata SzydlováBohuslav SobotkaRobert FicoViktor Orbán