Ústava je návodom na použitie, tvrdí prezident Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska
Slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 1. septembra (WebNoviny.sk) – Dnešný sviatok, Deň Ústavy SR, by sme podľa prezidenta Andreja Kisku mohli vnímať ako deň slušnosti, spravodlivosti a zodpovednosti voči nášmu štátu – Slovenskej republike. Uviedol to vo videu, ktoré zverejnil na Facebooku. Kiska skonštatoval, že tento deň nemá pre väčšinu ľudí takú emóciu ako napríklad sviatok SNP.

Ale Ústava SR je písmom, na ktorom stojí celá naša republika. Je rodným listom. Je zmluvou medzi nami všetkými, občanmi, a je zároveň zárukou občianskych práv, návodom na použitie,“ dodal Kiska.

Za čias komunizmu sme sa naučili štát nenávidieť

Predseda parlamentu Andrej Danko vyhlásil, že nie každy národ má to šťastie mať vlastný štát a nie každý národ po stáročiach bojov to šťastie dostane. „Nám sa to podarilo, dosiahli sme svoju štátnosť,“ zdôraznil pri príležitosti štátneho sviatku Dňa ústavy SR. Podľa šéfa parlamentu sa, žiaľ, správame k našej štátnosti tak, ako by sme si ju nezaslúžili.

Správame sa k sebe neúctivo, hanlivo. Často nás viac zaujíma negativizmus, útok, urážka, populizmus, ako to, čo sa týka štátu,“ konštatoval Danko. Podľa neho sme sa za čias komunizmu naučili štát nenávidieť. Všetko štátne bolo zlé, vadilo nám a bolo treba zrušiť. Vyrástli finančné skupiny, žraloci, bezcitní ľudia, ktorí všetko štátne likvidujú. Preto je podľa Danka veľmi dôležité, aby štát fungoval a ľudia, ktorí ho zastupujú, mali hrdosť a nezapredávali ho.

Dosahovanie ústavnej väčšiny je veľmi ťažké

Podľa premiéra Roberta Fica Ústava SR ako základný dokument štátu plní svoju úlohu. Doba prináša niekedy potrebu zmien, ale dosahovanie ústavnej väčšiny je veľmi ťažké a zmeny sú viac-menej zriedkavé, dodal. Verí, že v nasledujúcom období sa ukáže ústava ako dobre vypracovaný dokument, ktorý bude slúžiť zámerom a cieľom Slovenskej republiky, dodal.

Štátnym sviatkom si dnes na Slovensku pripomíname vznik najdôležitejšieho zákona suverénneho nezávislého štátu – Ústavy SR. Slovenská národná rada (SNR) ju prijala 1. septembra 1992, podpísali ju 3. septembra 1992 na Bratislavskom hrade vtedajší predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar.

Ústava sa skladá z preambuly a deviatich hláv. Upravuje základné práva a slobody, politické práva, práva národnostných menšín a etnických skupín, sociálne, kultúrne a hospodárske práva, právo na súdnu a právnu ochranu. Jej väčšia časť vstúpila do platnosti 1. januára 1993, teda v deň vzniku samostatnej Slovenskej republiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaIvan GašparovičRobert FicoVladimír Mečiar